Gasztroforradalom Magyarorszgon
2010.11.08. 19:39
Fzni, piacozni, tterembe jrni, j zeket s minsgi alapanyagokat, kzmves termkeket kiprblni egyre nagyobb divat, a borokhoz konytani, gasztronmiai tmkhoz hozzszlni mr-mr elvrs egy trsasgban.
Az elmlt vekben olyan vltozsok zajlanak a magyar gasztronmiban, amelyeket sokan „forradalomnak” neveznek. sszefoglaljuk, kik s hogyan indtottk el a vltozsokat, s hol tart ma a magyar gasztroforradalom.
Mi az a gasztroforradalom?
A gasztroforradalom egy folyamat, amely az orszg gasztronmiai kultrjnak megjtst clozza. A kezdett Molnr B. Tams s Bittera Dra szakrk gasztronmiai cikksorozattl szmthatjuk, amelyet a szerzk 2003-tl publikltak a Magyar Nemzetben. Szembesteni prbltk a magyar gasztronmit a szomor valsggal, miszerint a konyhnk mr egyltaln nem vilgsznvonal, s csaknem fl vszzados elmaradst kell beptolnia ms orszgokhoz kpest.
2004-ben Molnr B. Tams vezetsvel megalakult a Magyar Gasztronmiai Egyeslet (MGE). A szervezet cljait a 2007-ben kiadott Kulinris Charta foglalta ssze, amelyhez tbb szz, a minsgre s a fejldsre trekv tteremtulajdonos, sf, borsz, szakr, termel s kzleti szemlyisg csatlakozott. 2008-ban jelent meg elszr az Alexandra tteremkalauz, amely szakmai szempontok szerint, egysges pontrendszer alapjn rtkelte az orszg vendglit, pontosabban a felszolglt fogsok minsgt.
A gasztroforradalom clja nemcsak az, hogy a hazai gasztronmia magasabb sznvonal legyen, hanem az is, hogy megnzzk, mit esznk otthon s az ttermekben, milyen minsg lelmiszereket vsrolunk, milyen technolgival s mit fznk. Termszetesen ez nem azt jelenti, hogy a gulysleves vagy a pacalprklt karrierje vget r, hanem azt, hogy ezeket minsgi alapanyagokbl modern technolgival ksztsk el.
Az j konyha lnyege
Hasonl folyamatok zajlottak a 60-as vekben az Egyeslt llamokban, a 70-es vektl pedig Franciaorszg, Nmetorszg s Spanyolorszg konyhiban mentek vgbe jelents jtsok. A nouvelle cuisine (vagyis j francia konyha) kpviseli hadat zentek a nehz, rntssal kszlt mrtsoknak, a tlstsnek, a hatalmas adagoknak s a tl nagy ttermi vlasztknak, ami azt felttelezte, hogy a nem szezonlis hozzvalk konzervekbl kerltek a tnyrokra.
Az jtk a regionlis, friss alapanyagok, az egszsges s termszetes zek, az izgalmasabb, kisebb adagokbl ll telsorok s az alaplevek hasznlata mellett kteleztk el magukat. A kzzls azonban csak lassan kvette a vltozsokat, elfordult, hogy az ttr sfek, pldul Eckart Witzigmann ttermei hnapokig vesztesgesek voltak, mert a vendgek elszr nem rtettk s nem rtkeltk a minsgi konyht.
Michelin s Gault Millau
A reformok eredmnyeknt Magyarorszg ismt felkerlt az nyencek nemzetkzi trkpre. A budapesti Costes tterem 2010 mrciusban megkapta haznk els Michelin-csillagt, ami azt jelenti, hogy a vilg legismertebb tteremkalauza, a tbb mint szzves francia Michelin Guide inkognitban rkez ellenrei kivl, tkletes alapanyagokkal dolgoz tteremnek minstettk a helyet. Tovbbi ngy budapesti tterem (az Arcade Bistro, a 21 tterem, a Bock Bisztr s a Csalogny 26) kapta meg a Bib Gourmand minstst, ami a Michelin-csillag eltti legmagasabb szint.A msik neves francia tteremkalauz, a Gault Millau kt sfsapkval rtkelte a budapesti Babel Delicate s a Fausto’s ttermeket, az elismers szakrtk szerint egy Michelin-csillagnak felel meg. A vltozst jelzi az is, hogy a vilg egyik leghresebb tteremlncnak vezetje, a hollywoodi sztrok egyik kedvenc sfje, Nobu is elrkezettnek ltta az idt, hogy ttermet nyisson Budapesten.
Az MGE 2007 ta melegkonyhs szakcsversenyeket is rendez, mert itt kiderl, valjban mit tudnak a hazai sfek. A korbbi ltvnytlas versenyekkel szemben ezeken a megmrettetseken nemcsak az tel megjelenst, hanem az zt s a fogs harmnijt rtkeli egy hazai s nemzetkzi szakemberekbl ll zsri. A Hagyomny s Evolci nev versenyen a legjobb szakcsok tanulmnyi sztndjat kapnak, s olyan kpzshez jutnak, amire itthon nincs lehetsgk.
Michelin-csillag
A Michelin Guide, vagyis a Vrs Kalauz, tbb mint szzves mltra tekinthet vissza; Andr s Edouard Michelin adtk ki, sszegyjtve a legkivlbb ttermeket s szllshelyeket. Mindezt nem nzetlenl tettk, hanem azrt, hogy a francia autsok hamar koptassk el az ltaluk feltallt szelepes autgumit a klnfle helyekre tett kitrkkel. A kezdetben Prizs krnyki ttermeket, hoteleket listz kalauz hatalmas birodalomm ntte ki magt, ma mr rginknt, vrosonknt jelennek meg a ktetek. A Michelin hagyomnyosan csillagokkal jelli a legjobb helyeket, ezek a kulinris tkletessg nemzetkzi szimblumv vltak. Az egy csillag kellemes ti kitrt jelent, kivl fogsokkal bszklked vendglket jell, a kt csillag olyan helyeket takar, amelyekrt rdemes egy nagyobb kitrt tenni, mg a hromcsillagos ttermek akr egy kln utazst is megrnek.
Megoldand problmk
Molnr B. Tams szerint Magyarorszgon gasztroforradalomrl beszlni egyelre ers tlzs. „Kialakult egy szk lvonal, melyre felfigyelt a klfldi sajt is. Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy mr megrkeztnk valahov. Valjban a startvonalnl llunk.” A Magyar Gasztronmiai Egyeslet alaptja szerint az ttermek sznvonala orszgos szinten nagyon gyenge, legfeljebb az ignytelenebb turistkat tudjuk ezzel az orszgba vonzani.A szakcskpzs a vgletekig elavult, az ttermek ma sem tudnak a sajt rgijukbl egyenletes minsg alapanyagot beszerezni, ami pedig a kzzlst illeti, az emberek hozzszoktak valamihez, amihez nem kellett volna.” Molnr B. Tams hozztette, hogy az MGE az Alexandra Kiadval egyttmkdve a jv v elejn technolgiai kziknyvet kszl kiadni szakcsok, szakcsoktatk s lelkes amatrk szmra. A knyv olyan szakmai informcikat nyjt majd, ami ilyen formban mindeddig nem ltezett magyar nyelven.
Gasztroforradalom otthon
Ha Molnr B. Tams nem is nevezi forradalomnak azt a rengeteg vltozst, ami az utbbi vekben a magyar gasztronmiban trtnik, az minden ember szmra nyilvnval, hogy az ignyes telek ksztse s az ttermi kultra egyre fontosabb a htkznapokban is. Szaporodnak a gasztroblogok, ahol profik s amatrk, hobbiszakcsok s szakrtk osztjk meg az rdekldkkel a legjabb recepteket, technolgikat, gasztronmiai lmnyeket. Csak nhny a legnpszerbbek kzl: Dolce Vita (szerzje Vrbel Kriszta, aki lapunk hasbjain is rendszeresen publikl), zbolyg, Lila Fge, a vrs hsokbl s az elfelejtett belssgekbl kszlt telek blogja, a Malackaraj, illetve a tbbek kztt tokaj-hegyaljai s kser zek tmutatja, a Fszer s Llek.
Az egyik legismertebb gasztroblogger Mautner Zsfia (Chili&Vanlia), akinek receptjeivel rendszeresen tallkozhatunk a Nk Lapja Konyhban. Zsfi 5 vvel ezeltt, Brsszelben dolgoz diplomataknt kezdett blogolni, azta azonban a fzsre cserlte a munkjt. Jelenleg tbb magazinban publikl, tancsadknt s egy online gasztronmiai portl fszerkesztjeknt is dolgozik. „Mind az ttermi kultrban, mind az otthoni fzsben eltrbe kerl a minsg. Ennek rszben generci-, rszben attitdvlts az oka” – mondta.
A megjuls eddig elssorban a cscsttermekben volt rzkelhet, most rkeztnk el ahhoz a ponthoz, hogy a szlesebb tmegek szmra is kzzel foghatv vlik. Megntt a szakma renomja, egyre tbben ltjk vonznak a szakcs- s cukrszplyt.
Muatner Zsfi szerint a kvetkez idszakban elssorban kt terlet fellendlse vrhat: egyrszt a minsgi, eredeti s hiteles gasztronmiai kisvllalkozsok (pldul csaldi vendglk, hzhoz szllts, online szolgltatsok, deliktzletek, pksgek stb.), msrszt a helyi alapanyagok. Ezekre egyre nagyobb lesz a kereslet, s az ttermek is egyre inkbb szoros, klcsns bizalomra pl kapcsolatra trekednek majd a termelkkel. Szksg van mg a kulcsfontossg szakmk modernizlsra, a kzmvesmestersgek fellesztsre, a vidk integrlsra a megjulsi folyamatokba, s nagyon fontos a kzzls formlsa is. Ez pedig nem felttlenl az anyagi lehetsgekkel fgg ssze, inkbb a nyitottsggal – vlekedik a blogger.
Magyar Gasztronmiai Egyeslet (MGE)
Az egyeslet clja a hazai tkezsi kultra talpra segtse, ezen bell az alapanyagok, a szakcsoktats s a kzzls sznvonalnak emelse, hogy a magyar gasztronmia s vendglts ismt az orszg vonzereje lehessen.
A Kulinris Charta
A charta szvege 2007-ben a Magyar Nemzet htvgi magazinjban jelent meg, a Bvs Szakcs blogon (buvosszakacs.blog.hu – Molnr B. Tams s Bittera Dra blogja, a szerk.) is olvashat. Fbb pontjai a kvetkezk.
– Az tkezsi kultra az orszg civilizltsgnak s ltalnos kultrjnak egyik legfontosabb fokmrje.
– J alapanyag nlkl nincs gasztronmia – Magyarorszg nem l fldrajzi adottsgaival, az tvenes vekben elindult egy folyamat, ami tmegtkeztetss fokozta le a hazai gasztronmit.
– Halaszthatatlann vlt a szakcskpzs s a kapcsold kzmvesszakmk talpra lltsa – gyengk a szakknyvek, az oktatk sem tjkozdnak a vilgszerte felgyorsult szakmai fejlemnyekrl.
– A npessg egszsgi llapota s a kzzls romlsa megkveteli, hogy sokkal jobban tantsuk meg mr az vodst is arra, milyen fontos az rtkes tpllk. rt s ignyes kznsg nlkl pedig nincs kulinria, s nincs egszsges tpllkozs sem.
|