jhzy -tykhsleves
2010.12.07. 18:31
jhzy Ede sznszrl kapta a nevt. A nagykznsg szemben gasztronmia-trtneti alak is. Plyafutst szmos legenda vezi, ezek egyike "tyklevesnek" trtnete, mely elvlaszthatatlan a mai Gundel eldjtl, a Wampeticstl. ....
jhzi-tykhsleves
jhzy-tykhsleves |
Nemzet, orszg |
Magyarorszg Magyar konyha |
Alapanyagok |
tyk hs, srgarpa, tiszttott gykr, zeller, karalb, csiperkegomba, vrshagyma, kelvirg, fejtett zldbors, fokhagyma, zldpaprika, csemege paradicsom. |
Fszerek |
zldpetrezselyem, s, egsz bors, gymbr |
Egy jhzy Edrl elnevezett hsleves, a magyar konyha egyik nyencsge.
A Nv s a trtnet
jhzy Ede sznszrl kapta a nevt. A nagykznsg szemben gasztronmia-trtneti alak is. Plyafutst szmos legenda vezi, ezek egyike "tyklevesnek" trtnete, mely elvlaszthatatlan a mai Gundel eldjtl, a Wampeticstl. .... Ott szletett a nevezetes leves. Krdy sokszor rta meg - is jellemzen tbbflekppen - legends eredett. Kzlk a legismertebb a harmincas vek eleji, a Magyar Hrlapbli. (1932. jlius 17). .... innen ment t a kztudatba. E szerint jhzy Ede ltogatsai sorn elbeszlte, hogy az rett tykdarabokkal, aprlkokkal, jfle fehr hsdarabkkkal, tsztval s megfelel zldsggel prolt leves kedvelje. Msnap a figyelmes fszakcs kedveskedett neki a ksbbi tykhsleves els vltozatval.
Alapanyagok
- 2 kg tyk
- 250 gr tiszttott srgarpa
- 100 gr tiszttott gykr
- 60 gr tiszttott zeller
- 60 gr tiszttott karalb
- 100 gr tiszttott csiperkegomba
- 60 gr tiszttott vrshagyma
- 200 gr tiszttott kelvirg
- 100 gr friss fejtett zldbors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db csemege zldpaprika
- 1 db csemege paradicsom
- 1 csomag petrezselyemzld
- s, egsz bors, gymbr
Forrsok
|