the-class
the-class
Tartalom
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Linkek/Links
 
ra/ Clock
 
Szmll/Counter
Induls: 2009-07-23
 
KAJA TRTNETEK/FOOD STORIES
KAJA TRTNETEK/FOOD STORIES : Papriks csirke

Papriks csirke

  2010.12.18. 14:50


Papriks csirke
Paprikahuhn.jpg
Tejfls papriks csirke
Nemzet, orszg Magyarorszg Magyarorszg
Alapanyagok csirkehs, vrshagyma, paradicsom, zldpaprika, tejfl, liszt
Fszerek pirospaprika, s, bors, fokhagyma
Ismertebb receptek Papriks csirke Szentgyrgyi Albert mdra
Bakonyi csirkepapriks


Papriks csirke

A Wikipdibl, a szabad enciklopdibl
(Csirkepapriks szcikkbl tirnytva)
Papriks csirke
Paprikahuhn.jpg
Tejfls papriks csirke
Nemzet, orszg Magyarorszg Magyarorszg
Alapanyagok csirkehs, vrshagyma, paradicsom, zldpaprika, tejfl, liszt
Fszerek pirospaprika, s, bors, fokhagyma
Ismertebb receptek Papriks csirke Szentgyrgyi Albert mdra
Bakonyi csirkepapriks

A papriks csirke vagy csirkepapriks (angolul chicken paprikash, franciul poulet au paprika à la hongroise, nmetl paprikahuhn, az osztrkoknl paprikahendl) a papriksflk kz tartoz magyar nemzeti tel. Nem keverend ssze a csirkeprklttel (angolul chicken goulash), hiszen az tejfl nlkl kszl. A legnpszerbb magyar telek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyht jellemzi: fszerpaprika, bors, vrshagyma, fokhagyma, zldpaprika, paradicsom, tejfl, hs.

A magyar konyha mintegy ktszz ves mltra visszatekint jellegzetes kpviselje.[1] A magyar nemzeti telek emltsnek gyakorisgi sorrendje: gulys, halszl, tlttt kposzta, papriks csirke, papriks krumpli, diszntoros, bableves, trs csusza… Dr. Koncz Gbor Kulturlis hozomny: mit knl Magyarorszg az Eurpai Uninak?

 

Trtnete 

A papriks csirke eltrtnete 

Konyha, Peter Wagner nrnbergi fametszete, 1485.

A 19. szzadban a prklt elterjedt tell vlt az alfldi parasztok kztt. A psztorok ltal fogyasztott marha- s birkahsbl kszlt prklt mellett kedveltt vlt a baromfihsbl ksztett prklt is, ami a hztartsi krlmnyekhez igazts jele volt. Az tel a psztorok kzti viszonyoknak megfelelen kezdetben a parasztoknl is kznapi szerep. A hatvani jobbgygazdk csaldjban az 1840-es vekben a hstel leggyakoribb formja a „prklt hs” s „papriks hs”, amely marhahs mellett juhbl s szrnyasbl is kszlt.

A paprikt sokfle nven emltik a rgi magyar forrsok, „trkbors”, „vrsbors”, „spanyol bors”, „tatrkabors”, „pogny bors”.

Pierre Guillaume Frdric le Play francia utaz s szociolgus lersban egy hatvani jobbgygazda hsteleit ismerteti:[forrs?]

„A hst fleg papriks hus nev nemzeti eledel gyannt ksztve eszik; ez klnfle hsbl vagy szrnyasbl ll, melyet fstlt vagy fstletlen szalonna zsrjval ksztenek hagymval, sval s veres borssal (paprika) fszerezve, melyrl az telt elneveztk; az egszet sok pirtjk, hogy leve megsrsdjk. A tbbi hstkek kzl emltend mg a gulyas hus (gulysok vagdalkja), melynek hg levvel a kenyeret zestik; a porkelt hus melyet sr lre ksztenek s hidegen s megsrsdve esznek.”

A reformkor megalkotja a papriks csirkt 

A kivltsgait flt magyar nemessg a magyar nyelv vdelme s a magyar ruha jbli divatba hozsa mellett az egyszer alfldi psztorok ltal ksztett telekben vlte megtallni azt az telt, amely a magyar np egysgt s egyni jellegt hangslyozza.

Jzsef ndor udvari szakcsa Czifray Istvn mvben a "Magyar nemzeti szakcsknyv"-ben, amely a „magyar gazdaasszonyok szmra” 1830-ban rdott, olvashatjuk elszr a papriks csirke receptjt, amely addigra a teljesen tformld magyar konyha egyik legnpszerbb telv vlt:

„Papriks Tsirke (Tsibe, Pisellye). Vgy kt vagy tbb tsirkt, s vagdald darabokra. Izzasz rzlbasban egy darab vajat, vagy zsrt, vess bele paprikt, szegfborsot, vrshagymt, s fojtsd srgsra – osztn az sszevagdalt tsirkt vessd kzibe, s ismt addig fojtsd, mg meg nem puhul, – hintsd be egy kaln liszttel, nts re egy kevs hs-lvet, adj hozz gondolatod szerint tjfelt, hogy a' mrtsa sr legyen – paprikzd meg 's add fel.”

„A paprikafszer trsadalmi emelkedst a gulyshs nemzeti telknt kezelse segtette. A reformkorra mr a szakcsmvszet is alkotott papriks telt (tejfls papriks csirke), ugyanakkor a paprikahasznlat idehaza mg mindig a parasztokat szimbolizlta. Nyugati hatrainkon tl viszont a magyarokat, ami megmaradt mindmig. A fszerpaprika hasznlata a magyar nyelvterleten nem egysges. A 20. szzad kzepig alig hasznlatos sokfel a Szkelyfldn, ahol barna szn az a kolbsz, ami Magyarorszgon piros a papriktl. Legerteljesebb a paprika hasznlata az Alfldn. A papriks csirkhez a gulyssal s a prklttel ellenttben teht tejflt is ad, s ez a polgri konyhhoz kti ennek az telnek az talakulst. A tejfls papriks csirke innen terjedt el a szegnyebb nprtegek fel.” Magyar Nprajz

Mrkus Mihly fogads kzzel rt Tariffja 1834-bl (Nagy Vendgfogad, Nyregyhza):

  • - „Papriks hs 15 krajcr”
  • - „Papriks Tsirke 18 krajcr”

A papriks csirke nemzeti tell vlik 

Az 1892 eltti idbl rnk maradt mindssze tz-egynhny ttermi tlapokon a marhasltek s papriks hsok mellett a papriks csirke is szerepel.[2] A 19. szzadban mr tbb klfldi utaz ajnlja a magyar konyht ismertet lersban a gulys mellett a papriks csirkt.

A papriks csirke fejldse szdt volt, hiszen sok-sok zest anyag mellett fokhagyma ugyancsak kerlhet bele, habr mdjval. A gombkkal, klnsen a vargnyval, jelents z gyarapods rhet el s klnsen a tejfllel gazdagtott papriks szsz nyert j dimenzikat vele.

A konyhamester.hu weboldal vendgei megszavaztk, hogy mely teleket tartjk a magyar nemzeti konyha legjellemzbb kpviselinek:[3]

A papriks csirke tdik helye is azt igazolja, hogy az idk folyamn a modern magyar nemzeti konyha remekv vlt.

rdekessgek 

Hortobgyi palacsinta

Kln rdekessge a papriks csirknek, hogy egyben a hortobgyi palacsinta alapja is, ha az nem darlt borjhsbl kszl, akkor ugyanis a palacsinta tltelke a ledarlt papriks csirkbl kszl, a szsz pedig a papriks csirke tejfllel behabart leve. A Hortobgyrl elnevezett palacsinta szintn hungarikum.

Fnyes Szabolcs szndarabot rt Papriks csirke cmmel.[4]

A vallsi elrsok betartsa s a krnyezet csbt telei szmtalan lelemnyre s gyes jtsra ksztettk a magyar zsid hziasszonyokat. A papriks csirkt tejfl nlkl, vagy az Izraelben s Amerikban az zletekben is kaphat "pros" (tejmentes) kser tejfllel fzik.

A vilghr Nobel-djas tuds, Szent-Gyrgyi Albert neve a gasztronmiba is bevonult, ugyanis 1938-ban a lillafredi Palota Szll akkori konyhafnke engedlyt krt s kapott a tudstl, hogy rla nevezze el az ltala krelt papriks csirke receptjt. rlt pirospaprika mellett parzson slt, majd hjtl megszabadtva felszeletelt vastag hsos zldpaprika kell hozz.

A "Magyar Szakcs" 1938. jlius-augusztusi szmban Orosz Jzsef, a lillafredi Palotaszll akkori konyhafnke rta a kvetkezket:

"Szent-Gyrgyi Albert professzor r Nobel-djjal val kitntetse alkalmat adott nekem arra, hogy hress vlt nevt a kulinris tren is bekapcsoljam. Klorszgban, fleg Franciaorszgban, ez nagyon szoksos s termszetes dolog. Sajnos, ma, a konyhamvszet minden erfesztse mellett nem tltheti be azt a hivatst, ami a mltban oly rtkess tette. Mgis a mai viszonyokhoz alkalmazkodva a magyar szakcsok, gy n is, a mai igny figyelembe vtelvel gy kvnok jtani, hogy az a mostani ignyeket s konyhamvszet ismerett nehezebb ne tegye a vendglkben fogyaszt kznsgnek. Azrt esett vlasztsom a papriks csirkre, mivel kizrlagosan magyar s kzkedvelt tel, teht mindenki ismeri. Azonkvl tartalmazza a C-vitamin alapanyagt, amit a Nobel-djjal jutalmaztak! Szent-Gyrgyi Albert professzor rnak n felajnlottam s rsban bemutattam a neve alatt ksztend papriks csirke vltozatt, amit szves volt elfogadni s engedlyt elnyerve (a lillafredi Palota-szllban) sok esetben szerepelt is az tlapon. gy ahhoz az rvendetes eredmnyhez jutottam, hogy nagynev hazai s klfldi vendgeink oly elismerssel nyilatkoztak a papriks csirke vltozatval kapcsolatban, hogy a birtokomban lv rsbeli elismersek utn bizalommal s nyugodtan adhatom kzre a Szent-Gyrgyi Albert mdra ksztend s itt kzlt receptet. Szent-Gyrgyi Albert professzor r ltal hozzm juttatott engedly sorait megbecslssel s szemlye irnt rzett nagy tisztelettel rzm meg birtokomban mindaddig, mg annak idejn azt a Magyar Szakcsok Egyesletnek rtkes gyjtemnyei javra fogom hagyni."

A csirkepapriks s papriks csirke kztt nyelvhelyessgi szempontbl nem lehet klnbsget tenni. A papriks sz elszr nem fnvknt, hanem mellknvi jelentsben fordult el a magyar nyelvben, s jelzknt termszetes mdon kapcsoldott a papriks zsrban pirtott telfajtk nevhez: papriks csirke, papriks hal, papriks gomba stb. Ksbb a papriks sz fnvknt, a papriks zsrban pirtott telek sszefoglal nevv vlt. A fnvknt ltrejtt papriks sz nmagban mr nem utalt arra, hogy az tel mibl kszlt s ezrt j, jelzs szsszettelek keletkeztek, csirkepapriks, halpapriks, krumplipapriks, gombapapriks, melyek utaltak a papriks telfajta alapanyagra.

Elksztse 

Joachim Beuckelaer: Szakcsn szrnyasokkal (16. szzad)

A papriks csirke is a prkltalapra pl telek (prklt- s papriksflk) sajtos konyha technolgija szerint kszl. A rvid ln trtn prols, a tbbszri zsrjra pirts adja az telnek a sajtos zt, a magas lvezeti rtket. A prkltalap a szoksos: a sertszsrra vagy tkezsi olajra felaprtott hagymt vegesre proljuk (dinszteljk), belekeverjk a fokhagymt, erre pirospaprikt szrunk s rgtn megfuttatjuk (lvel felntjk). A vz elprolgsa utn a zsrjra pirtott prkltalapra tesszk a feldarabolt csirkehst. Prols eltt a hsdarabokat kicsit meg kell prklni, gy a hsnedvek nem fnek ki belle s zesebb marad. A hsra egszen kevs vizet kell nteni, mert a friss csirkehs sok vizet ereszt. Nem szabad sokig fzni s nem szabad fakanllal kavargatni, hanem a fzednyt kell rzogatni, nehogy sztessen a hs. A tejfl csak a legvgn kerl a papriks csirkbe, nehogy sszemenjen. Egy pohr tejflhz egy kvskanl lisztet szmtva, el kell habarni a prkltalappal, s mg egyszer felforralni, hogy a liszt megduzzadjon, mert ez vja a tejflt az sszefutstl. A tejfl – amelybl a magyaros konyha az tlagosnl nagyobb mennyisget hasznl – jl harmonizl a papriks csirke zanyagaival.

Ha tbb id ll az tel elksztsre, akkor mg elegnsabb telkltemny szlethet. A megpuhult hsdarabokat kivesszk a papriks szaftbl. A szaftot tpasszrozzuk. A tejflt elkeverjk a liszttel, kevs vzzel hgtjuk, s habvervel folyamatosan kevergetve besrtjk vele a papriks mrtst, sszemelegtjk, de nem forraljuk. Szksg szerint szzuk. A csirkehs darabok brt s a csontokat eltvoltjuk, s a meleg papriks szaftba visszatesszk. Ekkor feljn a zsiradktartalom, ebbe beoldhatunk finoman szrva egy kevs j minsg pirospaprikt, megvrjuk a teljes felolddst (1-2 perc), ettl az tel szne sokkal szebb lesz! Rvid ideig kis lngon mg fzni kell az telt, hogy a hst tjrhassa a tejfls mrts

A papriks csirkt egybknt az klnbzteti meg a csirkeprklttl, hogy a paprikval fszerezett ksz prkltalapra a vz elprolgsa utn tesszk a hst, a vgn pedig tejflt adunk hozz. gy a hs zanyagai kifnek s a szaftjban rvnyesl. Ezzel szemben a csirkeprklt gy kszl, hogy a prkltalapot a hssal egytt ksztjk el: a zsiradkra felaprtott hagymt, erre a felkockzott hst tesszk s lepirtjuk („prkljk”), ezutn tesszk hozz a paprikt (megfuttatjuk rajta), majd felntjk lvel (vzzel, hslevessel stb). A hs zanyagait a prklssel bezrjuk, a szaftjt, a vele harmonizl fszerekkel (szerecsendi, kmnymag, rozmaring stb.) tehetjk zletesebb.

Varicik

Receptek 

A tovbbi recepteket lsd a : Wikiknyvekben

A kultrban

A csirkepapriks tbbszr is visszatr motvum a Star Trek sci-fi sorozatban.[5]

Jegyzetek 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
Archvum
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
 
Trsalg/Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Httrzene/Background music
 
NAPTR
2025. November
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Tartalom

Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!