Vendglt alapoz ismeretek 9. osztly 3-4. ra elmlet
JNM 2009.09.15. 08:09
Ami elhangzott a msodik foglalkozson
Vendglt alapoz ismeretek 9. osztly 3-4. ra elmlet
1. A konyha kialaktsa, berendezseinek hasznlata, rendeltetse A konyhkat az telkszts jellegnek megfelelen klnbz csoportra osztjuk:
- melegkonyha
- hidegkonyha
- termel hidegkonyha
- cukrszzem
A konyha helyisgei: rutvev helyisg, gazdasgi bejr (berendezse: asztal, mrleg, anyagmozgat eszkzk)
Raktrak:
- szrazru-raktr.(berendezsei: polcok, asztal, mrleg, mredny, raklap vagy dobog)
- fldesru-raktr,
- tojsraktr (berendezse: csempzett fal, mosogatmedence, trolednyek),
- htraktrak (padlsszefolynak kell lennie),
- pkruraktr (berendezsek: fa polcok, kosarak)
- gngylegtrol raktr (ldk, rekeszek, vegek),
- fogyeszkz trol,
- hulladktrol, moslktrol, esetenknt textilraktr, tiszttszer s takartraktr
Elksztk: (padlzat csszsmentes hidegpadl, lemoshat csempe 2 m-ig)
- zldsg-elkszt (berendezsei: asztal, mosogat, polcok, burgonyakoptat, saltacentrifuga, darabol s aprt gpek),
- hselkszt (berendezsei: hsvg tke, kamp, csontfrsz, faasztal, mosogat, hsdarl, klopfol, ksek),
- halelkszt (halht, akvrium)
Termel helyisgek:
- konyha (berendezsei: munkaasztal, polcok, ksek, fz-st berendezsek, ednyek, tlak, mrednyek, mrlegek) Kiegszt helyisgek:
- fehr s feketemosogat (mosogatgp, mosogattlca, szrt, leszed-asztalok)
- szocilis helyisgek (WC, tkez, mosdk, ltzk), irodk.
2. Elksztssel kapcsolatos biztonsgi szablyok
- szakadt munkaruha
- rammal mkd berendezsek
- gzzal mkd berendezsek - vegyszerek trolsa, felhasznlsa
- ksek - forr ednyek, levek
- trtt, elromlott konyhagpek
- tzvdelmi elrsok (tz forrsa, olts)
|