the-class
the-class
Tartalom
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Linkek/Links
 
ra/ Clock
 
Szmll/Counter
Induls: 2009-07-23
 
GASZTROBFF
GASZTROBFF : Gasztronmiai vetlked

Gasztronmiai vetlked

  2009.09.28. 05:52

Kicsit lesti az elmt....


Gasztronmiai vetlked

FG  2009.01.16. 05:52

Kicsit lesti az elmt....

Gasztronmiai vetlked

 

1. Kinek tudhat ez az aforizma? A tertett asztal az egyetlen hely, ahol az ember az els rban soha se unatkozik.

a.) Brilland Savarin

b.) Jkai Mr

c.) Alexandre Dumas

 

2. Rkczi Jnos a hbor utn az egyik legjobb s legnagyobb chefek egyike volt. 1962-ben ment nyugdjba. Hol volt utoljra chef?

a..) Gellrt Szll

b.) Gundel tterem

c.) Duna Szlloda

 

3. 1964-ben jelent meg Venesz Jzsef, Turs Emil remekmvk: Egysges Vendglt Receptknyv s konyhatechnolgia. Ezt a nagyszer knyvet mg a legjobb szakcsok gyakorlatban segtettk, s a recepteket kiprbltk. Segtk voltak: Mzer Istvn, Rkczi Jnos, Rechberger Elek.

Hol volt Budapesten az a konyha, ahol ezeket a recepteket lefztk?

a.) Belkereskedelmi Minisztrium konyhja (Dorottya utca)

b.) Duna Szll (Apczai Csere Jnos utca)

c.) Astoria Szll (Rkczi t)

 

4. Turs csaldbl hrom ismert szakemberrl tudunk, akik nagyon sokat tettek a magyar gasztronmirt s a magyar konyha j hrnevt regbtettk. Kzlk az 50-es vekben a vendglt-ipari tanuliskolban igazgathelyettes volt, s a szakcstanulkat telksztsre tantotta.

Kzlk melyik volt az?

a.) Turs nni

b.) Turs Emil

c.) Turs Lukcs

 

5. Mit neveznk smizrozsnak?

a.) formk blelse aszpikkal

b.) formk jgbe htse

c.) aszpik lehtse

 

6. Milyen aszpikkal tudunk smizrozni?

a.) forr aszpikkal

b.) meleg aszpikkal

c.) olaj srsg aszpikkal

 

7. Mit jelent a temperls?

a.) aszpik forrn tartsa

b.) az aszpik dermesztse

c.) aszpikot llandan keverjk, hogy kihljn olajos srsgre

 

8. Sajnos a mai gyorsul vilgban nagyon sok helyen feledsbe ment a kedvelt meleg tszta a varga bles.

Milyen trval kszl?

a.) zsros darabos tr

b.) szraz darabos paszrozott tr

c.) tejflt szrruhn leszrjk s egy jszakn keresztl csepegtetjk

 

9. Kztudott, hogy Norvgiban a lazac nplelmezsi cikk. Sokfajta telt ksztenek belle, de a lazacot grillezik, akkor tlalsnl sokszor adnak mell tojst, kaprot, vgott vagy szraz kivitelben. Melyik az a tojs elksztsnek mdja, amit szvesen adnak a slt lazachoz?

a.) tkr tojs

b.) habart tojs

c.) bevert tojs

 

10. Mi a svdasztal eredeti elnevezse?

a. Aquavit buffet

b. Swedish buffet

c. Lunch buffet

 

11. Mi az aquavit?

a.) svnyvz

b.) Plinka

c.) Bor

 

12. Mit jelent a kasrozs?

a.) A bfasztal valamilyen anyaggal val krbe takarsa

b.) Az tel magas alkoholtartalm prlattal trtn ltvny grillezse

c.) A bor jggel val htse

 

13. Mire hasznljk a chafinget?

a.) telek melegen tartsa

b.) telek elksztsre

c.) telek szlltsa

 

14. Mikor alakult ki a svdasztal?

a. XVII. szzad

b. XVIII. szzad

c. XIX. szzad

 

15. Mit nem illik aperitivnek adni?

a. Plinkt

b. Vodkt

c. des pezsgt

 

16. Mit neveznk vermouthnak?

a. fszeres bor

b. borprlat

c. habz bor

 

17. Mi a klnbsg a Bohm felvert, s a Sacher felvert kztt, az elkszts mdja szerint?

 

18. Melyik szzadra tehet a puding megjelense, s honnan ered az elnevezs?

 

19. Milyen sly egy csemege?

 

20. Hogyan tudsz segteni a tojsfehrjn, ha nem verdik fel, mert egy kevs tojs srga kerlt bele?

 

21. Hogyan kevered a masszhoz a darabos olajos magvakat, vagy a mazsolt?

 

 

1. Ki volt Brillant Savarin?

a.) Gasztronmus

b.) Filozfus

c.) Szakcs

 

2. Kinek az aforizmja? A j szakcs els s legfkpp elengedhetetlen tulajdonsga: a pontossg, ez az els ktelessge a vendgnek is.

a.) Savarin

b.) Escoffier

c.) Dobos C. Jzsef

 

3. Kivolt Glck Frigyes?

a.) Felszolgl

b.) Szlloda tulajdonos

c.) ptsz

 

4. Kinek a nevhez fzdik az nyesmestersg knyvnek kiadsa?

a.) Magyar Elek

b.) Rkczi Jnos

c.) Glck Frigyes

 

5. Mi a legrzs?

a.) Vajas liszttel val srts

b.) Meleg telek, mrtsok tetejre hideg vaj ttele

c.) Tojssrgjval,tejsznnel val dsts

 

6. Milyen fszereket hasznlunk az erleveshez?

a.) Babrlevl, egsz bors, majornna, koriander, mustrmag, s, pirospaprika.

b.) Egszbors, gymbr, szerecsendivirg, fokhagyma, s, vrshagyma /stve/

c.) Borkabogy, egsz bors, s, szegfszeg, fahj, bazsalikom, menta, citromf.

 

7. Milyen halfajthoz tartozik a lazac?

a.) Folyami

b.) Vndor

c.) Tengeri

 

8. Mirl ismered fel a vadserts hst?

a.) Sznrl, szagrl

b.) Brrl, hsrl

c.) Zsrossgrl

 

9. Hny szeletes a turnedo?

a.) 1

b.) 2

c.) 3

 

10. Milyen felszolgls jellemezte az kori vendgltst?

a.) Tnyrszervizes

b.) Bfasztalos

c.) Tl illetve hordgy szerviz

 

11. Mi volt a f eveszkze a rmai vendgeknek?

a.) Ks

b.) Villa

c.) Kanl

 

12. Kik hasznltak elszr vegpoharat az italok fogyasztshoz?

a.) Rmaiak

b.) Hunok

c.) Egyiptomiak

 

13. Melyik nem felszolglsi mdozat?

a.) Francia

b.) Holland

c.) Angol

 

14. Kinek a nevhez fzdik a Gundel tterem megalaptsa?

a.) Gundel Kroly

b.) Gundel Imre

c.) Gundel Albert

 

15. Melyik konyha jellemezte a renesznsz kori magyar konyht?

a.) Francia

b.) Olasz

c.) Flamand

 

16. Melyik tlalsi mdozat hasonlt legjobban az kori smra?

a. Francia

b. Angol

c. Orosz

 

17. Mi a tblzs?

 

18. Mi a klnbsg a ftt s az olvasztott cukorksztmnyek kztt?

 

19. Mi a klnbsg a csokold s a mrt-massza kztt?

 

20. Mi az invertls?

 

21. Sorold fel a tsztakszts mdozatait!

 

22. Hogyan segthetnk a "legett" omls tsztn?

 

23.Ki az a magyar mestercukrsz, aki az 1996-os berlini Olimpin 10 aranyrmet kapott

a munkira, s ezzel Guinness-rekordot lltott fel?

 

24. Mi az a Peche Melba?

 

25. Kinek ksznhetjk, hogy ismerjk a csokoldt?

 

26. Mi az sszettele az eredeti Dobos torta krmjnek?

 

 

1. Ki volt Rossini?

a. Hadvezr

b. Udvarmester

c. Zeneszerz

2. Mit adunk a turnedo Rossini mdozathoz?

a. Tkrtojst sonkval

b. Vrsboros gombamrtst

c. Libamj szelet roston slt gombafej,burgundimrtssal

(eredeti szarvasgomba szelet)

3. Milyen szn lehet a szarvasgomba?

a. Rzsaszn

b. Fehr

c. Fekete

4. Melyik llat combjban tallhat a gmbly felsl?

a. Serts

b. Borj

c. Marha

5. Melyik orszgbl szrmazik a tsztban slt psttom?

a. Olaszorszg

b. Franciaorszg

c. Hollandia

6. Mihez hasznlhatjuk fel a balzsamecetet?

Ha tudsz pldt rni hozz plussz pontal jutalmazzuk.

a. Saltkhoz

b. Meleg telekhez

c. Desszertekhez

7. Jellje meg az albb felsorolt desszertek kzl az

ttermi meleg tsztkat?

a. Vargables

b. Gymlcsrizs

c. Striai metlt

d. Diplomatapuding

8. Hol gyrtjk az Ementli sajtot?

a. Hollandia

b. Franciaorszg

c. Svjc

9. Mi a tejcukor?

a. fruktz

b. laktz

c. glukz

10. Mi az a kroklnzsr?

a. kkuszzsr

b. plmazsr

c. kakavaj

11.Milyen zsrtartalm tejsznt hasznlunk habnak?

a. 20-25%

b. 26-29%

c. 30-33%

12. Melyik zselst anyag kszl algbl?

a. Gumiarbikum

b. Porpektin

c. Agar-agar

13. Hny percig rleljk 45C-on a kovszt?

a. 10 percig

b. 15 percig

c. 25 percig

14. Milyen tsztbl kszl a pozsonyi kifli?

a. Omls leszts

b. Kevert leszts

c. Gyrt leszts

15. Miben tr el a franciapalacsinta a hagyomnyos

palacsinttl?

a. Tojsfehrje habbal s stporral laztjuk

b. Sajtot s tejflt kevernk hozz

c. Reszelt almt s dit kevernk bele

16. Mivel nyjtjuk ki a marcipnt?

a. liszttel

b. kemnytvel

c. porcukorral

17. Mibl kszl a prizsi szelet (stemny)?

a. Kevert linzer, prizsikrm

b. Csokold-felvert, csokoldkrm

c. Felvert vajaslap, prizsikrm

18. Hny vltst lehet mg zlsesen egyms mellet felsorakoztatni?

a. 3

b. 4

c. 5

19. Melyik volt a leggyakoribb felszolglsi md a renesznsz korban?

a. Angol 1

b. Francia 1

c. Francia 2

20. Ki / Kik “talltk fel” a pezsgt?

a. borukat barlangban felejt juhszok

b. ferences szerzetesek

c. XIV. Lajos kirlyi borsza

21. Mivel szervroztk a bcsi szelet eldjt?

a. Paradicsomszsszal

b. Spagettivel

c. Rizottval

22. Hny grammos pohr a standard boros pohr?

a. 280 grammos

b. 180 grammos

c. 140 grammos

 

 

1. Mit rtnk vegetrinus tpllkozs alatt?

a. hs nlkli tpllkozs

b. hs, s tejtermk nlkli tpllkozs

c. hs, tejtermk, tojs nlkli tpllkozs

2. Hogyan biztosthatjuk a vegetrinus tpllkozsban a szksges fehrjebevitelt?

a. halflkkel

b. gombkkal

c. tejtermkekkel

3. Melyik tel nem kszthet el szjagranultummal?

a. tlttt kposzta

b. rntott szelet

c. tlttt gombafejek

4. Hogyan clszer a prkltfzs indtsa?

a. pirtott hagymval, fszerekkel egytt

b. pirtott hagymval, fszerekkel, blvel felengedve

c. nyers hagymval, zsiradkkal,fszerekkel pirtjuk, kevs vzzel utn

tltve hromnegyed fvskor paprikzva.

5. Gyakran hasznljuk a srts befejezsekor a lisztes vajat.

A lisztes vajat hogyan clszer elkszteni?

a. Kemny vajat sszegyrni liszttel

b. Olvasztott vajhoz hozzadni a megfelel mennyisg lisztet

c. A vajat felforrstjuk s hozzadjuk a lisztet, amit melegen

hasznlunk.

6. Eurpban hol ltesltek az els vendglk, vendgfogadk?

a. Spanyolorszgban

b. Franciaorszgban

c. Ausztriban

7. Milyen telt neveznk tapasznak? ”/tapasz /fedt jelent”

a. Hideg falatot, amit valamikor a boros pohr tetejre helyeztek, hogy a lgy ne essk bele a borba

b. Gyorsan felszolglt telt, amivel a vendg hangoskod szjt /betapasztottk/, befogtk.

c. Italok eltt felszolgljt telt, mint borkorcsolyt, vagy srkorcsolyt.

8. Honnan szrmazik a tapasz?

a. Itlia

b. Franciaorszg

c. Spanyolorszg

9. Ki volt az az nyenc, aki a szarvasgombrl rt egy nagyon szp rtekezst, ami mg a mai napig is megllja a helyt?

a. Soubise

b. Savarin

c. Bertrand

10. Mit rtnk a “borjjava” kifejezs alatt? A borj mely rszbl ksztjk el ezt a finom hsszeletet?

a. borjlapocka

b. borjdibl

c. borj frikandbl

11. Eurpban az egyik legnpszerbb hal a tkehal, amit igen nagy szeretettel grilleznek. A krds az, hogy hny fokosra kell stni ezt a halfajtt, hogy a legzletesebb legyen?

a. 80’

b. 90’

c. 52’

12. 1958-ban rendeztk meg a Vilgkilltst Brsszelben, ahol hres magyar sfek dolgoztak. Nhny nagyon jl sikerlt magyaros teleket kreltak. Mai tlapokon is megtallhatk. Melyek azok?

a. Libamj Hungria mdon, Borjprklt galuskval

b. Cski tlttt rostlyos, Blsznjava Budapest mdon, Hortobgyi

hsos palacsinta.

c. Pinceprklt,Tordai lacipecsenye. Fogasfil tihanyi mdon.

13. Milyen hmrskleten trtnik a fagylalt utfagyasztsa?

a. -15C

b. -18C

c. - 30C

14. Milyen hfokra temperljuk le a fehrcsokoldt felhasznls

eltt?

a. 27-28C

b. 28-29C

c. 29-30C

15. Melyik konyha hagyomnyos stemnye a rtes?

a. arab

b. keleti

c. kzp-eurpai zsid

16. Honnan szrmazik a mandula?

a. Nyugat-Eurpa

b. Kzp-zsia

c. Dl-Amerika

17. Mikor s hol ettek elszr fagylaltot a vilgon?

a. egyiptomban a frak

b. XIV. Lajos udvarban

c. XIX.sz. kzepn a bcsi udvarban

18. Milyen lisztet hasznlunk a lisztrzkenyeknek kszlt torthoz?

a. rozsliszt

b. rizsliszt

c. kukoricaliszt

19. Hogyan szervrozzk az jhzy Tykhslevest?

a. leveses topfban

b. asztali bogrcsban

c. leveses csszben

20. Honnan ered a Dreko elnevezse?

a. gyrt elnevezse

b. a csavarni nmet megfeleljbl

c. fantzianv

21. Melyik bort nevezik a „Kirlyok Bornak”?

a. Egri Bikavr

b. Tokaji Asz

c. Tokaji Szamorodni

 

 

 

1. Mai rohan vilgunkban az telksztshez sokfajta modern termket hasznlunk fel. Ilyen Debic Culinaire fztejszn. Mirt hasznljuk ezt a tejsznt?

a. kzvetlen lehet a forrsban lv telhez adni, s nem csomsodik be, nem csapdik ki belle a zsradk

b. nmagval is lehet srteni

c. fagyaszthat, felengeds utn is jra lehet melegteni

d. mindegyik

2. Vilgszerte a japn konyha is igen kzkedveltt vlt. Egyik legnpszerbb tele a Suki-Yaki, amit marha htsznbl ksztenek. Krds, ki kszti a Suki-Yakit?

a. asztalnl a vendg, specilis gztzhelyen

b. szakcs a konyhn

c. gsa a paravn mgtt, amit csak a vendgnek fz

3. Eurpban mg mindig kzkedvelt az ti csiga. Valamikor Magyarorszg nagy mennyisgben exportlta a csigt a nyugati orszgokba. Mikor szedik a csigt?

a. mjus-augusztus, es utn

b. szeptember - december

c. janur-prilis

4. Csignak az elksztshez milyen fszereket hasznlunk?

a. fokhagyma, petrezselyem, bors

b. kakukkf, trkony

c. csombor, koriander

5. Magyarorszgon van egy olyan sertsfajta, ami csak nlunk shonos. Mi a sertsnek a neve?

a. yorkshire

b. dn ris

c. mangalica

6. jbl tenysztik a mangalict. Nagy igny van r Nyugat-Eurpban. Pl.: Spanyolorszgban. Mit ksztenek belle?

a. kolbszt

b. sherano sonkt

c. sertsragut

7. Ki volt Wellington?

a. szakcs

b. zeneszerz

c. hadvezr

8. Milyen tel fzdik a Wellington mdra?

a. ragu

b. leves

c. blszn

9. Kinek az aforizmja? “Aki vendgl hvja a bartait, de maga nem gyel r, hogy milyen ebd kszl szmunkra, nem mlt arra, hogy bartai legyenek.”

a. Brillant Savarin

b. Geoffroy

c. Montlusin

10. Milyen zldsg a Romaneszku?

a. gums

b. bogys

c. kposzta flk csaldja

11. Hny poharat lehet mg zlsesen egyms mellett felsorakoztatni?

a. 3

b. 4

c. 5

12. Mit hvunk Cloche-nak?

a. Tnyrmelegt tlat

b. A tnyrt befed, az tel elegns felszolglsakor hasznlatos fed brt

c. Tnyr-pohr tvolsgot bemr eszkzt

13. Mit jelent a cuve sz?

a. hziasts

b. kevers

c. klnlegesen szraz

14. Mi a Kir Royal koktl?

a. Szraz pezsg creme de cassis likrrel

b. Narancs likr, blue curacaoval

c. Pezsg kavirral

15. Mit neveznk “digestivnek”?

a. Szraz ss stemnyt

b. Emsztst knnyt italt, amit az tkezs vgn szolglnak fel

c. Az alaptnyron lv mintt

16. Mire hasznljuk a decantert?

a. bortltshez

b. a vrs bor levegztetshez

c. borfokolshoz

17. Hny fokon kell a szraz fehrbort szervrozni?

a. 9-10

b. 12-14

c. 16-1

18. Mikor kell a beiglit megszurklni?

a. lekens eltt

b. lekens utn

c. kt kens kztt

19. Mi az a percipn?

a. kkuszzsr

b. flksz termk

c. barackmag marcipn

20. Mi az oka, ha “sszefut” az getett tszta?

a. nem egyenknt adagoltuk a tojst

b. tl sok folyadkkal ksztettk

c. nem reszteltk le elgg

21. Milyen slya van a mignonnak?

a. 2 dkg

b. 3 dkg

c. 4 dkg

22. Mirt korszertlen s egszsgtelen a jilkes massza?

a. nehezebben sl, s szabadgykk szabadulnak fel.

b. hamarabb avasodik, s utze van

c. megnvekedik a sznhidrt tartalom, s cskken a teljes rtk fehrjk arnya

 

 

1. Mit nevezznk Pzsrnak?

a. vzimadarat

b. erdei vadat

c. pontyot

2. Ki volt jhzy Ede?

a. sznsz

b. trtnsz

c. konyhafnk

3. Milyen telt neveztek el jhzy Edrl?

a. levest

b. hstelt

c. mrtst

4. Ki volt a szendvics nvadja?

a. Lord

b. Tengernagy

c. Bboros

5. Kirl neveztk el a Mrton napi libatkeket?

a. Pspkrl

b. zeneszerzrl

c. rrl

6. Mi a csicska?

a. csonthjas gymlcs

b. zldsg elvastagodott gykere

c. gums nvny

7. Mit lehet kszteni csicskbl?

a. saltt

b. kretet

c. levest

8. Bchamel (mrki): XIV. Lajos francia kirly fudvarmestere s intzje. Milyen alapmrtst neveztek el rla?

a. tejmrtst

b. brsonyos mrtst

c. vajmrtst

9. Ki volt Domafalvi Dittmayer Andor?

a. szaktanr

b. cukrsz mester

c. Szakcsmvszeti szakknyv rja

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
Archvum
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
 
Trsalg/Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Httrzene/Background music
 
NAPTR
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Tartalom

Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!