1. Kinek tudhat ez az aforizma? A tertett asztal az egyetlen hely, ahol az ember az els rban soha se unatkozik.
a.) Brilland Savarin
b.) Jkai Mr
c.) Alexandre Dumas
2. Rkczi Jnos a hbor utn az egyik legjobb s legnagyobb chefek egyike volt. 1962-ben ment nyugdjba. Hol volt utoljra chef?
a..) Gellrt Szll
b.) Gundel tterem
c.) Duna Szlloda
3. 1964-ben jelent meg Venesz Jzsef, Turs Emil remekmvk: Egysges Vendglt Receptknyv s konyhatechnolgia. Ezt a nagyszer knyvet mg a legjobb szakcsok gyakorlatban segtettk, s a recepteket kiprbltk. Segtk voltak: Mzer Istvn, Rkczi Jnos, Rechberger Elek.
Hol volt Budapesten az a konyha, ahol ezeket a recepteket lefztk?
a.) Belkereskedelmi Minisztrium konyhja (Dorottya utca)
b.) Duna Szll (Apczai Csere Jnos utca)
c.) Astoria Szll (Rkczi t)
4. Turs csaldbl hrom ismert szakemberrl tudunk, akik nagyon sokat tettek a magyar gasztronmirt s a magyar konyha j hrnevt regbtettk. Kzlk az 50-es vekben a vendglt-ipari tanuliskolban igazgathelyettes volt, s a szakcstanulkat telksztsre tantotta.
Kzlk melyik volt az?
a.) Turs nni
b.) Turs Emil
c.) Turs Lukcs
5. Mit neveznk smizrozsnak?
a.) formk blelse aszpikkal
b.) formk jgbe htse
c.) aszpik lehtse
6. Milyen aszpikkal tudunk smizrozni?
a.) forr aszpikkal
b.) meleg aszpikkal
c.) olaj srsg aszpikkal
7. Mit jelent a temperls?
a.) aszpik forrn tartsa
b.) az aszpik dermesztse
c.) aszpikot llandan keverjk, hogy kihljn olajos srsgre
8. Sajnos a mai gyorsul vilgban nagyon sok helyen feledsbe ment a kedvelt meleg tszta a varga bles.
Milyen trval kszl?
a.) zsros darabos tr
b.) szraz darabos paszrozott tr
c.) tejflt szrruhn leszrjk s egy jszakn keresztl csepegtetjk
9. Kztudott, hogy Norvgiban a lazac nplelmezsi cikk. Sokfajta telt ksztenek belle, de a lazacot grillezik, akkor tlalsnl sokszor adnak mell tojst, kaprot, vgott vagy szraz kivitelben. Melyik az a tojs elksztsnek mdja, amit szvesen adnak a slt lazachoz?
a.) tkr tojs
b.) habart tojs
c.) bevert tojs
10. Mi a svdasztal eredeti elnevezse?
a. Aquavit buffet
b. Swedish buffet
c. Lunch buffet
11. Mi az aquavit?
a.) svnyvz
b.) Plinka
c.) Bor
12. Mit jelent a kasrozs?
a.) A bfasztal valamilyen anyaggal val krbe takarsa
b.) Az tel magas alkoholtartalm prlattal trtn ltvny grillezse
c.) A bor jggel val htse
13. Mire hasznljk a chafinget?
a.) telek melegen tartsa
b.) telek elksztsre
c.) telek szlltsa
14. Mikor alakult ki a svdasztal?
a. XVII. szzad
b. XVIII. szzad
c. XIX. szzad
15. Mit nem illik aperitivnek adni?
a. Plinkt
b. Vodkt
c. des pezsgt
16. Mit neveznk vermouthnak?
a. fszeres bor
b. borprlat
c. habz bor
17. Mi a klnbsg a Bohm felvert, s a Sacher felvert kztt, az elkszts mdja szerint?
18. Melyik szzadra tehet a puding megjelense, s honnan ered az elnevezs?
19. Milyen sly egy csemege?
20. Hogyan tudsz segteni a tojsfehrjn, ha nem verdik fel, mert egy kevs tojs srga kerlt bele?
21. Hogyan kevered a masszhoz a darabos olajos magvakat, vagy a mazsolt?
1. Ki volt Brillant Savarin?
a.) Gasztronmus
b.) Filozfus
c.) Szakcs
2. Kinek az aforizmja? A j szakcs els s legfkpp elengedhetetlen tulajdonsga: a pontossg, ez az els ktelessge a vendgnek is.
a.) Savarin
b.) Escoffier
c.) Dobos C. Jzsef
3. Kivolt Glck Frigyes?
a.) Felszolgl
b.) Szlloda tulajdonos
c.) ptsz
4. Kinek a nevhez fzdik az nyesmestersg knyvnek kiadsa?
a.) Magyar Elek
b.) Rkczi Jnos
c.) Glck Frigyes
5. Mi a legrzs?
a.) Vajas liszttel val srts
b.) Meleg telek, mrtsok tetejre hideg vaj ttele
c.) Tojssrgjval,tejsznnel val dsts
6. Milyen fszereket hasznlunk az erleveshez?
a.) Babrlevl, egsz bors, majornna, koriander, mustrmag, s, pirospaprika.
b.) Egszbors, gymbr, szerecsendivirg, fokhagyma, s, vrshagyma /stve/
10. Milyen felszolgls jellemezte az kori vendgltst?
a.) Tnyrszervizes
b.) Bfasztalos
c.) Tl illetve hordgy szerviz
11. Mi volt a f eveszkze a rmai vendgeknek?
a.) Ks
b.) Villa
c.) Kanl
12. Kik hasznltak elszr vegpoharat az italok fogyasztshoz?
a.) Rmaiak
b.) Hunok
c.) Egyiptomiak
13. Melyik nem felszolglsi mdozat?
a.) Francia
b.) Holland
c.) Angol
14. Kinek a nevhez fzdik a Gundel tterem megalaptsa?
a.) Gundel Kroly
b.) Gundel Imre
c.) Gundel Albert
15. Melyik konyha jellemezte a renesznsz kori magyar konyht?
a.) Francia
b.) Olasz
c.) Flamand
16. Melyik tlalsi mdozat hasonlt legjobban az kori smra?
a. Francia
b. Angol
c. Orosz
17. Mi a tblzs?
18. Mi a klnbsg a ftt s az olvasztott cukorksztmnyek kztt?
19. Mi a klnbsg a csokold s a mrt-massza kztt?
20. Mi az invertls?
21. Sorold fel a tsztakszts mdozatait!
22. Hogyan segthetnk a "legett" omls tsztn?
23.Ki az a magyar mestercukrsz, aki az 1996-os berlini Olimpin 10 aranyrmet kapott
a munkira, s ezzel Guinness-rekordot lltott fel?
24. Mi az a Peche Melba?
25. Kinek ksznhetjk, hogy ismerjk a csokoldt?
26. Mi az sszettele az eredeti Dobos torta krmjnek?
1. Ki volt Rossini?
a. Hadvezr
b. Udvarmester
c. Zeneszerz
2. Mit adunk a turnedo Rossini mdozathoz?
a. Tkrtojst sonkval
b. Vrsboros gombamrtst
c. Libamj szelet roston slt gombafej,burgundimrtssal
(eredeti szarvasgomba szelet)
3. Milyen szn lehet a szarvasgomba?
a. Rzsaszn
b. Fehr
c. Fekete
4. Melyik llat combjban tallhat a gmbly felsl?
a. Serts
b. Borj
c. Marha
5. Melyik orszgbl szrmazik a tsztban slt psttom?
a. Olaszorszg
b. Franciaorszg
c. Hollandia
6. Mihez hasznlhatjuk fel a balzsamecetet?
Ha tudsz pldt rni hozz plussz pontal jutalmazzuk.
a. Saltkhoz
b. Meleg telekhez
c. Desszertekhez
7. Jellje meg az albb felsorolt desszertek kzl az
ttermi meleg tsztkat?
a. Vargables
b. Gymlcsrizs
c. Striai metlt
d. Diplomatapuding
8. Hol gyrtjk az Ementli sajtot?
a. Hollandia
b. Franciaorszg
c. Svjc
9. Mi a tejcukor?
a. fruktz
b. laktz
c. glukz
10. Mi az a kroklnzsr?
a. kkuszzsr
b. plmazsr
c. kakavaj
11.Milyen zsrtartalm tejsznt hasznlunk habnak?
a. 20-25%
b. 26-29%
c. 30-33%
12. Melyik zselst anyag kszl algbl?
a. Gumiarbikum
b. Porpektin
c. Agar-agar
13. Hny percig rleljk 45C-on a kovszt?
a. 10 percig
b. 15 percig
c. 25 percig
14. Milyen tsztbl kszl a pozsonyi kifli?
a. Omls leszts
b. Kevert leszts
c. Gyrt leszts
15. Miben tr el a franciapalacsinta a hagyomnyos
palacsinttl?
a. Tojsfehrje habbal s stporral laztjuk
b. Sajtot s tejflt kevernk hozz
c. Reszelt almt s dit kevernk bele
16. Mivel nyjtjuk ki a marcipnt?
a. liszttel
b. kemnytvel
c. porcukorral
17. Mibl kszl a prizsi szelet (stemny)?
a. Kevert linzer, prizsikrm
b. Csokold-felvert, csokoldkrm
c. Felvert vajaslap, prizsikrm
18. Hny vltst lehet mg zlsesen egyms mellet felsorakoztatni?
a. 3
b. 4
c. 5
19. Melyik volt a leggyakoribb felszolglsi md a renesznsz korban?
a. Angol 1
b. Francia 1
c. Francia 2
20. Ki / Kik “talltk fel” a pezsgt?
a. borukat barlangban felejt juhszok
b. ferences szerzetesek
c. XIV. Lajos kirlyi borsza
21. Mivel szervroztk a bcsi szelet eldjt?
a. Paradicsomszsszal
b. Spagettivel
c. Rizottval
22. Hny grammos pohr a standard boros pohr?
a. 280 grammos
b. 180 grammos
c. 140 grammos
1. Mit rtnk vegetrinus tpllkozs alatt?
a. hs nlkli tpllkozs
b. hs, s tejtermk nlkli tpllkozs
c. hs, tejtermk, tojs nlkli tpllkozs
2. Hogyan biztosthatjuk a vegetrinus tpllkozsban a szksges fehrjebevitelt?
a. halflkkel
b. gombkkal
c. tejtermkekkel
3. Melyik tel nem kszthet el szjagranultummal?
a. tlttt kposzta
b. rntott szelet
c. tlttt gombafejek
4. Hogyan clszer a prkltfzs indtsa?
a. pirtott hagymval, fszerekkel egytt
b. pirtott hagymval, fszerekkel, blvel felengedve
c. nyers hagymval, zsiradkkal,fszerekkel pirtjuk, kevs vzzel utn
tltve hromnegyed fvskor paprikzva.
5. Gyakran hasznljuk a srts befejezsekor a lisztes vajat.
A lisztes vajat hogyan clszer elkszteni?
a. Kemny vajat sszegyrni liszttel
b. Olvasztott vajhoz hozzadni a megfelel mennyisg lisztet
c. A vajat felforrstjuk s hozzadjuk a lisztet, amit melegen
hasznlunk.
6. Eurpban hol ltesltek az els vendglk, vendgfogadk?
a. Spanyolorszgban
b. Franciaorszgban
c. Ausztriban
7. Milyen telt neveznk tapasznak? ”/tapasz /fedt jelent”
a. Hideg falatot, amit valamikor a boros pohr tetejre helyeztek, hogy a lgy ne essk bele a borba
b. Gyorsan felszolglt telt, amivel a vendg hangoskod szjt /betapasztottk/, befogtk.
c. Italok eltt felszolgljt telt, mint borkorcsolyt, vagy srkorcsolyt.
8. Honnan szrmazik a tapasz?
a. Itlia
b. Franciaorszg
c. Spanyolorszg
9. Ki volt az az nyenc, aki a szarvasgombrl rt egy nagyon szp rtekezst, ami mg a mai napig is megllja a helyt?
a. Soubise
b. Savarin
c. Bertrand
10. Mit rtnk a “borjjava” kifejezs alatt? A borj mely rszbl ksztjk el ezt a finom hsszeletet?
a. borjlapocka
b. borjdibl
c. borj frikandbl
11. Eurpban az egyik legnpszerbb hal a tkehal, amit igen nagy szeretettel grilleznek. A krds az, hogy hny fokosra kell stni ezt a halfajtt, hogy a legzletesebb legyen?
a. 80’
b. 90’
c. 52’
12. 1958-ban rendeztk meg a Vilgkilltst Brsszelben, ahol hres magyar sfek dolgoztak. Nhny nagyon jl sikerlt magyaros teleket kreltak. Mai tlapokon is megtallhatk. Melyek azok?
a. Libamj Hungria mdon, Borjprklt galuskval
b. Cski tlttt rostlyos, Blsznjava Budapest mdon, Hortobgyi
hsos palacsinta.
c. Pinceprklt,Tordai lacipecsenye. Fogasfil tihanyi mdon.
13. Milyen hmrskleten trtnik a fagylalt utfagyasztsa?
a. -15C
b. -18C
c. - 30C
14. Milyen hfokra temperljuk le a fehrcsokoldt felhasznls
eltt?
a. 27-28C
b. 28-29C
c. 29-30C
15. Melyik konyha hagyomnyos stemnye a rtes?
a. arab
b. keleti
c. kzp-eurpai zsid
16. Honnan szrmazik a mandula?
a. Nyugat-Eurpa
b. Kzp-zsia
c. Dl-Amerika
17. Mikor s hol ettek elszr fagylaltot a vilgon?
a. egyiptomban a frak
b. XIV. Lajos udvarban
c. XIX.sz. kzepn a bcsi udvarban
18. Milyen lisztet hasznlunk a lisztrzkenyeknek kszlt torthoz?
a. rozsliszt
b. rizsliszt
c. kukoricaliszt
19. Hogyan szervrozzk az jhzy Tykhslevest?
a. leveses topfban
b. asztali bogrcsban
c. leveses csszben
20. Honnan ered a Dreko elnevezse?
a. gyrt elnevezse
b. a csavarni nmet megfeleljbl
c. fantzianv
21. Melyik bort nevezik a „Kirlyok Bornak”?
a. Egri Bikavr
b. Tokaji Asz
c. Tokaji Szamorodni
1. Mai rohan vilgunkban az telksztshez sokfajta modern termket hasznlunk fel. Ilyen Debic Culinaire fztejszn. Mirt hasznljuk ezt a tejsznt?
a. kzvetlen lehet a forrsban lv telhez adni, s nem csomsodik be, nem csapdik ki belle a zsradk
b. nmagval is lehet srteni
c. fagyaszthat, felengeds utn is jra lehet melegteni
d. mindegyik
2. Vilgszerte a japn konyha is igen kzkedveltt vlt. Egyik legnpszerbb tele a Suki-Yaki, amit marha htsznbl ksztenek. Krds, ki kszti a Suki-Yakit?
a. asztalnl a vendg, specilis gztzhelyen
b. szakcs a konyhn
c. gsa a paravn mgtt, amit csak a vendgnek fz
3. Eurpban mg mindig kzkedvelt az ti csiga. Valamikor Magyarorszg nagy mennyisgben exportlta a csigt a nyugati orszgokba. Mikor szedik a csigt?
a. mjus-augusztus, es utn
b. szeptember - december
c. janur-prilis
4. Csignak az elksztshez milyen fszereket hasznlunk?
a. fokhagyma, petrezselyem, bors
b. kakukkf, trkony
c. csombor, koriander
5. Magyarorszgon van egy olyan sertsfajta, ami csak nlunk shonos. Mi a sertsnek a neve?
a. yorkshire
b. dn ris
c. mangalica
6. jbl tenysztik a mangalict. Nagy igny van r Nyugat-Eurpban. Pl.: Spanyolorszgban. Mit ksztenek belle?
a. kolbszt
b. sherano sonkt
c. sertsragut
7. Ki volt Wellington?
a. szakcs
b. zeneszerz
c. hadvezr
8. Milyen tel fzdik a Wellington mdra?
a. ragu
b. leves
c. blszn
9. Kinek az aforizmja? “Aki vendgl hvja a bartait, de maga nem gyel r, hogy milyen ebd kszl szmunkra, nem mlt arra, hogy bartai legyenek.”
a. Brillant Savarin
b. Geoffroy
c. Montlusin
10. Milyen zldsg a Romaneszku?
a. gums
b. bogys
c. kposzta flk csaldja
11. Hny poharat lehet mg zlsesen egyms mellett felsorakoztatni?
a. 3
b. 4
c. 5
12. Mit hvunk Cloche-nak?
a. Tnyrmelegt tlat
b. A tnyrt befed, az tel elegns felszolglsakor hasznlatos fed brt
c. Tnyr-pohr tvolsgot bemr eszkzt
13. Mit jelent a cuve sz?
a. hziasts
b. kevers
c. klnlegesen szraz
14. Mi a Kir Royal koktl?
a. Szraz pezsg creme de cassis likrrel
b. Narancs likr, blue curacaoval
c. Pezsg kavirral
15. Mit neveznk “digestivnek”?
a. Szraz ss stemnyt
b. Emsztst knnyt italt, amit az tkezs vgn szolglnak fel
c. Az alaptnyron lv mintt
16. Mire hasznljuk a decantert?
a. bortltshez
b. a vrs bor levegztetshez
c. borfokolshoz
17. Hny fokon kell a szraz fehrbort szervrozni?
a. 9-10
b. 12-14
c. 16-1
18. Mikor kell a beiglit megszurklni?
a. lekens eltt
b. lekens utn
c. kt kens kztt
19. Mi az a percipn?
a. kkuszzsr
b. flksz termk
c. barackmag marcipn
20. Mi az oka, ha “sszefut” az getett tszta?
a. nem egyenknt adagoltuk a tojst
b. tl sok folyadkkal ksztettk
c. nem reszteltk le elgg
21. Milyen slya van a mignonnak?
a. 2 dkg
b. 3 dkg
c. 4 dkg
22. Mirt korszertlen s egszsgtelen a jilkes massza?
a. nehezebben sl, s szabadgykk szabadulnak fel.
b. hamarabb avasodik, s utze van
c. megnvekedik a sznhidrt tartalom, s cskken a teljes rtk fehrjk arnya
1. Mit nevezznk Pzsrnak?
a. vzimadarat
b. erdei vadat
c. pontyot
2. Ki volt jhzy Ede?
a. sznsz
b. trtnsz
c. konyhafnk
3. Milyen telt neveztek el jhzy Edrl?
a. levest
b. hstelt
c. mrtst
4. Ki volt a szendvics nvadja?
a. Lord
b. Tengernagy
c. Bboros
5. Kirl neveztk el a Mrton napi libatkeket?
a. Pspkrl
b. zeneszerzrl
c. rrl
6. Mi a csicska?
a. csonthjas gymlcs
b. zldsg elvastagodott gykere
c. gums nvny
7. Mit lehet kszteni csicskbl?
a. saltt
b. kretet
c. levest
8. Bchamel (mrki): XIV. Lajos francia kirly fudvarmestere s intzje. Milyen alapmrtst neveztek el rla?