Gyakorlat angol szkincse
2009.09.28. 20:22
Ami eddig volt, s ami fontos angolul...
Vendglt alapozs 9. osztly
1-2. ra elmlet ANGOL
1. Szakccsal szemben tmasztott kvetelmnyek Requirements
Responsibility A szakcs felels a feladatok maradktalan s gazdasgos elltsrt, az telek magas sznvonal elksztsrt Felels a higins s munkavdelmi s konyhatechnolgiai elrsok betartsrt. A rbzott gpek, berendezsek, eszkzk szakszer s rendeltetsszer alkalmazsrt.
Hygenic standards - Higiniai kvetelmnyek (szemlyi higinia, az zem higinija)
Kitchen technology - Konyhatechnolgiai kvetelmnyek (tisztts, darabols, h behatsi eljrsok, srtsi eljrsok, bundzsi eljrsok, kiegszt mveletek, alaplevek, z s zamatkivonatok ksztse)
Safety regulations - Munkavdelmi kvetelmnyek (vdruhzat, munkabiztonsgi elrsok)
2. Konyhatechnolgiai alapismertetek
Preparation of food lelmi anyagok elksztse
washing - moss
cleaning - tisztts: vlogats, magozs, kifejts, feltrs, szitls, moss.
cutting, slicing - darabols: finomra vgs, szeletels, kockra vgs, metltre vgs, hasbra vgs, cikkekre vgs, darls.
Preparation Elkszt mveletek
Using heat H-behatsi eljrsok
Cooking (blanch, boiling)- Fzs: abls, forrzs, elfzs, beforrals, fzs kuktban s fz automatkban,
Frying (roast, braise, fry, saut)- Sts: roston sts, nyrson sts, lvakvn sts, zsiradkban sts, b zsiradkban sts, pirts,
Steaming, Simmering - Prols: klasszikus prols, egszben prols, szeletben prols, aprhsbl prols, halfilk prolsa (posrozs), prol gpekben val prols
Thickening Srtsi eljrsok: rnts, habars, lisztszrs, liszttel begyrt vaj (lisztes vaj)
Coating Bundzsi eljrsok: bcsi, prizsi, milni, orly-i.
Additional works Kiegszt mveletek
Seasoning zests, fszerezs
Loosening Lazts (pl. vaj kikevers, leszts lazts, lazts tojshabbal, szdabikarbnval)
Layering Rtegezs, leraks (pl. rakott burgonya)
Filling Tlts, tekercsek ksztse (zsemls tltelk, rizses-hsos tltelk, zsemls-hsos tltelk, hspr tltelk)
Clearing Derts (tojsfehrje s paradicsompr hozzadsval kszl)
Thickening Dsts
- legrozs: tejszn s tojssrgjt sszekeverjk, hozzadunk a meleg levesbl, vgl az egszhez ntjk. forralni mr nem szabad.
- montrozs: forrsban lv telbe vajdarabkt tesznk s kevergetjk, amg elolvad.
Stocks, spice extracts Alaplevek, z s zamatkivonatok ksztse
White stock - Fehr alapl
Poultry stock - szrnyas alapl
Fish stock - hal alapl (fehr s magyaros)
Game stock - vadbl kszlt alapl
Brown (spanish) stock - barna alapl
Smoked stock - fstlt alapl
Crayfish stock - rk alapl
Meat essence, spice extract - hskivonat, fszerkivonat (beforralssal kszl)
Finishing operations Befejez mveletek
Keeping ready Kszen tarts
Serving Tlals: hagyomnyos (angol vagy francia tlalsi mdhoz igazodva tlakra, tlakba tlalunk, svjci tlals (az teleket tnyrokra szervrozzuk)
Decorating Dszts
Vendglt alapoz ismeretek 9. osztly
3-4. ra elmlet
1. A konyha kialaktsa, berendezseinek hasznlata, rendeltetse The kitchen, equipment
A konyhkat az telkszts jellegnek megfelelen klnbz csoportra osztjuk:
Hot kitchen - melegkonyha
Cold (pantry) kitchen- hidegkonyha
- termel hidegkonyha
Pastry kitchen - cukrszzem
A konyha helyisgei:
Receipt of goods rutvev helyisg, gazdasgi bejr (berendezse: asztal, mrleg, anyagmozgat eszkzk)
Stores Raktrak:
Dry goods store - szrazru-raktr.(berendezsei: polcok, asztal, mrleg, mredny, raklap vagy dobog)
Vegetable store - fldesru-raktr,
Egg store - tojsraktr (berendezse: csempzett fal, mosogatmedence, trolednyek),
Freezers - htraktrak (padlsszefolynak kell lennie),
Bakery products store - pkruraktr (berendezsek: fa polcok, kosarak)
Rack store - gngylegtrol raktr (ldk, rekeszek, vegek),
- fogyeszkz trol,
Waste store- hulladktrol, moslktrol, esetenknt textilraktr, tiszttszer s takartraktr
Preparation areas Elksztk: (padlzat csszsmentes hidegpadl, lemoshat csempe 2 m-ig)
Vegetable prep area - zldsg-elkszt (berendezsei: asztal, mosogat, polcok, burgonyakoptat, saltacentrifuga, darabol s aprt gpek),
Meat prep area - hselkszt (berendezsei: hsvg tke, kamp, csontfrsz, faasztal, mosogat, hsdarl, klopfol, ksek),
Fish prep area - halelkszt (halht, akvrium)
Termel helyisgek:
Kitchen - konyha (berendezsei: munkaasztal, polcok, ksek, fz-st berendezsek, ednyek, tlak, mrednyek, mrlegek)
Kiegszt helyisgek:
Dish whasing - fehr s feketemosogat (mosogatgp, mosogattlca, szrt, leszed-asztalok)
Ofiices, communal rooms - szocilis helyisgek (WC, tkez, mosdk, ltzk), irodk.
2. Safety regulations Elksztssel kapcsolatos biztonsgi szablyok
Torn workclothes - szakadt munkaruha
Electric appliances - rammal mkd berendezsek
Gas appliances - gzzal mkd berendezsek
Chemicals - vegyszerek trolsa, felhasznlsa
Knives - ksek
Hot dishes - forr ednyek, levek
Broken down appliances - trtt, elromlott konyhagpek
Fire regulations - tzvdelmi elrsok (tz forrsa, olts)
Feladatok:
1. A darabols fajtihoz illeszd be a jellemz lelmiszert!
Finely chopping fnomra vgs:
Slicing szeletels:
Dicing, cubing kockra vgs:
Cutting into julienne metltre vgs:
Cutting into buttons hasbra vgs:
Cutting into wedge cikkekre vgs:
Grinding darls:
5-6.ra elmlet
telksztsi mveletek: Kretek; Zldsgek, gymlcsk, fzelknvnyek ismertetse, bemutatsa, (biolelmiszer, vegetrinus fogalma)
Vegetables Nvnyi eredet lelmiszerek: emberi fogyasztsra alkalmas nvnyi rszek. Magas vztartalommal rendelkeznek (50-96%), cukorszer sznhidrtokat tartalmaznak, ezrt energit adnak a szervezet szmra. Rosttartalmuk magas. Vdtpanyagokban gazdagok, magas vitamin s svnyi anyagforrs.
Csoportostsa:
Greens Zldsgek:
1. levlzldsgek (sorel sska, spinach spent, lettuce fejessalta)
2. burgonyaflk (potato burgonya, tomato paradicsom, pepper paprika, aubergine padlizsn)
3. kposztaflk (broccoli brokkoli, cauliflower kelvirg, kohlrabi karalb, savoy cabbage kelkposzta, Chinese cabbage (pak-choi ) knai kel)
4. gykrzldsgek (carrot srgarpa, turnip petrezselyemgykr,parsnip paszternk, raddish retek)
5. hvelyesek (bean bab, green peas bors, lentil lencse)
6. hagymaflk (onion vrshagyma, lilahagyma, garlic fokhagyma, leek prhagyma, chives snidling)
7. kabakosok (marrow fztk, pattypan squash patisszon, cucumber uborka)
8. egyb zldsgek (corn kukorica, mushroom gomba)
Gymlcsk:
1. almatermsek (apple alma, pear krte, medlar naspolya, quince birsalma)
2. bogys (grapes szl, strawberry eper, raspberry mlna, current ribizli)
3. kabakos (melone dinnye)
4. hjas (walnut di, hazelnut mogyor, chestnut gesztenye)
5. csonthjas (plum szilva, peach barack, sour cherry meggy)
6. dli gymlcsk (banana bann, lemon citrusflk, coconut kkusz, kiwi kivi, mango mang, pineapple anansz)
Vegetable dishes Fzelkek: a srtett fzelkek a magyar konyha sajtossgai, kzp-eurpn kvl nem ksztenek ilyen jelleg teleket. A srtett fzelkek fzssel vagy prolssal kszlnek, srtsi mdjuk a rnts vagy habars.
Fzelknvnyek: tk, zldbab, zldbors, lencse, burgonya, kelkposzta, sska, spent, stb.
A srtett fzelkeken kvl megklnbztetnk angolos, francis s lengyeles fzelkeket. A prolt zldsgre vajdarabkkat, morzst, stb. tesznk. Az egyb fzelkek kz a lecs tartozik.
Recept: Green bean vegetable dish zldbabfzelk
Organic food Biolelmiszer: vegyszermentesen termelt lelmiszer
Veg/vegan Vegetrinus: nvnyi eredet tpllkot fogyaszt