Tartsts
JNM 2009.11.09. 21:19
Tartsts
A tartsts azoknak a mveleteknek az sszessge, amellyel a mikroorganizmusok lettevkenysgt cskkentjk, vagy elpuszttjuk. Ennek rvn az telek hosszabb-rvidebb ideig megrzik minsgket.
Fizikai tartsts : a mikrobk tvoltartsa vagy elpuszttsa fizikai mdszerekkel trtnik, az lelmiszerekhez semmilyen adalkanyagot nem adnak.
Hkzls (pasztr, ultrapasztr) + pldk: tej
Helvons (hts, fagyaszts, gyorsfagyaszts, pillanatfagyaszts) hs, zldsg
Vztartalom cskkentse (srts, szrts, aszals) zldsg, gomba
Fizikai-kmiai mdszerrel trtn tartsts : ezzel az eljrssal a fizikai s kmiai folyamatok is tartstanak, valamilyen adalkanyag hozzadsval.
Szs pl. sajt, hs
Fstls pl. szalonna
Pcols pl. hs
Zsrral pl. mj
Cukorral pl. gymlcs
Kmiai mdszerek: a romlst okoz tnyezk hatst vegyszerek adagolsval szntetik, vagy akadlyozzk meg.
Alkohollal pl. gymlcs
Szervetlen savakkal pl. kn-dioxidot a borszatban
Szerves savakkal: citromsav, ecetsav, borksav, szalicil stb. befttek, ecetes paprika, stb.
Biolgiai tartst mdszer : a romls megakadlyozsa rdekben mikroorganizmusokat szeportanak el ill. enzimksztmnyeket adnak az telekhez (lelmiszerekhez)
pl. stipari termkek gyrtsa lesztgonmbval, kovszos uborka,
savany kposzta, joghurt- s kefrkultra, srksztsnl srleszt, stb.