V VGI DOLGOZAT vendglts gyakorlat
2010.05.09. 19:02
V VGI DOLGOZAT
A dolgozat elksztsre 90 perc ll rendelkezsre. (Egy alkalommal sznetre van lehetsg) 2 rdemjegyet lehet szerezni: tartalomra s klalakra. A krdsek az egsz ves tananyagbl lltak ssze.
sszesen elrhet pont 60
V VGI DOLGOZAT
A dolgozat elksztsre 90 perc ll rendelkezsre. (Egy alkalommal sznetre van lehetsg) 2 rdemjegyet lehet szerezni: tartalomra s klalakra. A krdsek az egsz ves tananyagbl lltak ssze.
sszesen elrhet pont 60
NV
OSZTLY
DTUM
EREDMNY
1. Mi a higinia fogalma, melyek a j gyakorlatok a higinia betartsra a vendgltsban s az telksztsi eljrs sorn? (4 pont)
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
2. Illeszd be az albb felsorolt tartstott lelmiszerek sorszmt a tartstsi eljrsok tblzatba! (8 pont)
1. tarts tej 2. fstlt teaszalonna 3. paradicsompr 4. tarja 5. kovszos uborka 6. savany kposzta
7. alkoholos meggy 8. krtebeftt 9. tejpor 10. zldbabkonzerv 11. aszaltgomba 12. mirelit bors
13. bor 14. hering 15. libamj 16. gymlcs
Mdszerek a tartstsra
Fizikai |
Kmiai |
Fizikai-Kmiai |
Biolgiai (biotechnikai) |
|
Hkzls (Pasztrzs, ultrapasztrzs) |
Alkohol |
Szs |
Savanyts (baktriummal) |
|
Helvons (hts, fagyaszts) |
Szerves savak |
Pcols |
Erjeszts (kovsszal) |
|
Vztartalom cskkents (besrts, aszals, szrts) |
Szervetlen savak |
Fstls |
|
|
Csrtlants |
Konzervlszerek |
Zsrba gyazs |
|
|
|
|
Cukrozs |
|
|
3. Ksd ssze! Prostsd ssze az teleket a srtsi eljrsokkal! (7 pont)
habars paradicsommrts
gymlcsleves
rnts karalbleves
csirkeaprlk leves
lisztszrs posrozott hal mrtsa
gombapapriks
liszttel begyrt vaj tkfzelk
4. Sorold fel az emberek rzkszerveit! rd mell, hogy melyik szervvel rzkeljk! (5 pont)
…………………………………………….
…………………………………………….
…………………………………………….
…………………………………………….
……………………………………………
5. Tiszttsi, stsi vesztesg (5 pont):
A konyhn feldolgozsra kerl lelmiszereknek van Nett s Brutt tmege.
Pl. 15 kg burgonya esetben brutt tmege a hjas burgonynak van. A konyhn trtn feldolgozs sorn nem hasznostjuk mind a 15 kg-ot, mert az ssztmegbl a tiszttsi s a stsi eljrs mdszerbl addan tmegvesztesg lp fel.
Mintafeladat: 15 kg burgonybl hasbburgonyt ksztnk. Szmold ki a tiszttsi vesztesget, ha a burgonya hmozsa, darabolsa kzben 12%-ot elvesztnk. Mekkora lett a burgonya nett tmege?
100% = 15 kg burgonya = 100% (brutt tmeg = 100%)
1% = 15kg / 100 = 0,15 kg = 1% (brutt tmeg/100% = 1%)
12% = 0,15 kg * 12 = 1,8 kg (brutt tmeg * tiszttsi vesztesg % = tiszttsi vesztesg)
Nett tmeg: 15 kg – 1,8 kg = 13,2 kg (brutt tmeg – tiszttsi vesztesg = nett tmeg)
Feladat: A 13,2 kg burgonya sts alatt elvesztett tmege 16%. Szmold ki, hogy mennyi hasbburgonyt kaptunk!
100% =
1% =
16% =
6. Sorolj fel legalbb 3 telt, amit valamely hres emberrl neveztek el? (3 pont)
……………………………………
……………………………………
……………………………………
7. Sorolj fel a konyhhoz kapcsold helysgeket! (6 pont)
elksztk:……………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
raktrak:……………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………
mosogatk:…………………………………………………………………………………………….
8. Ksd ssze! Az lelmi anyagok elksztsnek mveleteihez prostsd a megfelel alapanyagokat! Egy alapanyaghoz tbb megolds is lehetsges. (7 pont)
finomra vgs hagyma
petrezselyem
szeletels kapor
burgonya
kockra vgs retek
gomba
metltre (julienne-re) vgs srgarpa
zeller
hasbra vgs (bton) zldpaprika
hs
cikkekre vgs paradicsom
kposzta
darls uborka
9. Sorold fel a bundzs tpusait, rd mell a ksztsnek mdjt! (4 pont)
………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………….
10. Az albbi tsztkhoz rj stemnyeket! (10 pont)
Gyrt leszts tsztbl kszlt stemnyek: ………………………………………………………
Blundel tsztbl kszlt stemnyek: ………………………………………………………………
Vajas tsztbl kszlt stemnyek: ………………………………………………………………….
Omls tsztbl kszlt stemnyek: …………………………………………………………………
Felvert tsztbl kszlt stemnyek: ……………………………………………………………….
11. Mit neveznk gasztronminak? Karikzd be a helyes vlasz betjelt! (1 pont)
a) Szakcsmvszet, a szakcsmestersg tudomnya
b) Helyi telspecialitsok ksztse a helyi borokhoz
c) nnepi tkezs
|