Egyl sushit!
2010.10.16. 18:42
Japn hres a knny, egszsges konyhjrl. Egyik legismertebb tele a sushi (ejtsd: szusi), amelynek alapja a rizs. Erre vagy ebbe kerlnek a zldsgek, halak, rkok, hsok.
A legenda szerint a dl-zsiai slakosok rizsben tartstottk a hsokat, ez a mai tel se. Napjainkban mr frissen kerlnek az asztalra a klnbz sushivltozatok. Nem is lehet sokig eltartani, hiszen a rizsre nyersen fektetik a tenger gymlcseit s a hsokat. Van, amelyiket hajszlvkony nori (tengeri moszat) lapokba burkoljk, de natr is fogyaszthat. Ismerkedjnk meg rszletesen a sushi vltozatokkal!
Hamm sushi!
Hozzvalk
A rizs
A rizst 3-4-szer megmossuk, amg a vz tiszta marad. Lecsepegtetjk, s kevs vzben (6 szemlyre szmtsunk 50 dkg kerek szem rizst, ehhez adunk 6 dl vizet) 30 percig llni hagyjuk. Ezutn letakarjuk az ednyt, s lass tzn kb. 5 percig melegtjk. Ers tzre kapcsolunk, s felforraljuk. Ismt lass tzre kapcsolunk, s a rizst 15 percig fzzk. Flrehzzuk az ednyt, a fed al egy sszehajtott konyharuht tertnk, s 10 percig pihentetjk. A rizst egy lapos tlba tertjk, sszekeverjk rizsecetkeverkkel (zsia-boltokban beszerezhet), s 10 percig pihentetjk. Mg egyszer tkeverjk, vigyzva, hogy a rizsszemek ne trjenek ssze, s mg 10 percig pihentetjk-htjk. 1 adag: 286 kcal.
Sushi szjaszsszal s a szusirizs
Nori
Hajszlvkony szrtott tengerimoszat-lap. A stt zldesfekete, fszeres illat tengeri nvnybe tekerik a sushit. Gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban s vasban.
Halak, rkok, hsok s zldsgek
Csak friss tengeri llatokat, marhahst hasznlnak a sushihoz, ezeknek is a legnemesebb rszt. Pldul: lazac (friss s fstlt), vrs hs tonhal, tigrisrk, des rk, tintahal, polip, pcolt makrla, szvkagyl. Hsok kzl a marhahs hasznlhat a sushihoz. Leggyakrabban uborkval, avokdval, shiitake gombval ksztik. Vgl japn omlett, tamago is kerlhet a sushira. Ezt tojsbl ksztik, japn fszerekkel.
Szjaszsz
Szjabab s bza keverkbl ll, lesztvel, vzzel s sval sszedolgozott, hnapokig erjesztett zestszer. Sushievshez kis tlkba ntik, gymbrrel zestik, s ebbe mrtjk a sushi falatokat. gy mg finomabb!
Wasabi
Japn torma. Zld szn, csps fszer, keveset kell hasznlni belle.
Wasabi s lazac
Gymbr
A friss gymbrt megtiszttjk, vkony szeletekre vgjk, s ecetben rlelik - ez a gari, ami remek zestszer.
Evplcikk
A vilg legrgebbi eveszkze, mg ma is az emberisg egyharmada tkezik vele. gy gondoljk, ezek a meghosszabbtott ujjak. A plcikval trtn evs meghatrozza az telek elksztsnek mdjt is: falatokra vgva hasznljk az alapanyagokat. Nhny alapszably: a plcikt tilos az telbe szrni, a rizsbe vgkpp nem szabad. Ha sznetet tartunk az evsben, a plcikkat fektessk egyms mell a tlunk szlre gy, hogy hegykkel balra mutassanak. Plciknkkal nem illik az telt tovbbadni asztaltrsunknak, hadonszni, msokra vagy trgyakra mutogatni.
Evplcikk
Fajtk
Nigri (klasszikus)
A ftt rizsbl elvesznk kb. 2 evkanlnyit, s tmr golyv formzzuk. Egy kb. fl cm vkony halszeletet a kzfejnkre fektetnk, rtesznk egy csipetnyi wasabit vagy reszelt tormt, s rnyomjuk a rizslabdt. Mutat s hvelykujjunk segtsgvel sszenyomjuk, megfordtjuk, s tgla alakv formzzuk. Tlcra tesszk, vgott jhagymval, metlhagymval dszthetjk.
Maki
Kitertnk egy bambuszrolt – ezt nevezik Makisunak, innen a neve (ennek hinyban egy tiszta konyharuht). Rfektetjk a nori lapot, kb. 1 cm vastagon bebortjuk rizzsel. Kzepre rakjuk a haldarabokat, hs- vagy zldsgcskot, pl. uborkt. A rol segtsgvel feltekerjk, a rudat kiss sszenyomkodjuk, s kb. 6 darabra vgjuk.
Temaki sushi
Sushi-tlcsrnek is nevezhetnnk. Kitertnk egy kb. 15x10 cm nagysg nori lapot, bal felt, kb. 4 cm szlesen bebortjuk 3 dkg rizzsel, kzepbe nyomkodjuk a tltelket (halat, zldsget), s tlcsrszeren feltekerjk. A vgt sszenyomjuk.
Maki sushi
|