Sushi kezdknek recep
2010.10.16. 18:44
Sushi kezdknek recept
- elkszlet: 20 perc
- fzs: 20 perc
hozzvalk 4 fre
- 250 g friss, nyers lazac
- 200 g sushi rizs
- 2,7 dl vz
- 20 ml mirin
- vagy mirin helyett rizsecet vagy szak (5%-os almaecet is hasznlhat) - ehhez fl ek kristlycukor, fl tk s
- 3 nori lap
story
Azt hiszem, ez az az tel, amitl valaki vagy viszolyog, vagy imdja. Tpusai fggnek az elkszts mdjtl. s itt rgtn hozzteszem, semmi rdngssg nincs benne. Azok, akik hajlandak nekillni, s figyelmesen kvetik a receptet, nem fognak csaldni.
Emellett tbb ms fajta lerst is megtalljtok a blogomban, kpekkel kiegsztve, kvetkez lps a sushi haladknak.
A receptet mg juram maga tanulta kinn Japnban, amikor ott lt hossz vekig. Mint minden japn dolognl, itt is fontos a tradci, ezt illik kvetni, hiszen attl lesz a sushi valban sushi, hogy odafigyelnk a rszletekre is.
Alapveten sem klnsebb szakrtelmet nem ignyel, sem tl sok idt. A rizs fzsi idejtl eltekintve, csak pr perc egy tekercs elksztse, s mr lehet is enni. (Ne ksrletezznk msfajta rizzsel.)
Persze a sushi rizs fzse kln tudomny. nmagban is igen ragads, gy fzskor trekedjnk r, hogy ne legyen mancsos...
Az alapanyagok ugyan sajnos kicsit borsosak, de taln egyszer kvncsisgbl rdemes beruhzni.
Azok, akik nem szeretik a nyers halat, prbljk ki fstlt lazaccal, s tegyenek hozz egy csk krmsajtot. Ez ugyan egyltaln nem tradicionlis, de taln azok is szeretni fogjk, akik eddig nem mertk kiprblni. Kszlhet azonban avokdval, uborkval, japn omlettel is.
Èlettani hatsa: ersen savast!
Fogyasztsa csak lgost tellel egytt javasolt.
Errl bvebb tudnivalkat itt olvashatsz.
elkszts
- A sushi pontos elksztsrl itt tallsz kpes lerst s segtsget.
- Mossuk t a rizst, amg a leve mr nem fehr. Tradcionlisan: minimum htszer kell tmosni kevergetve, vatosan drglve, hogy levljon rla minden kemnyt, majd hromszor kevers nlkl leblteni.
- Tegyk fel fni a vzzel. Kis lngon, fed alatt, pp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levt elftte, vegyk le a gzrl, tartsuk tovbbra is lefedve, gy, hogy a fed al egy konyharuht tesznk. Hagyjuk gy llni 30 percig, de ha lehet mg tovbb, hogy tovbb puhuljon. Akkor ksz, ha mr nem gzlg, amikor leemeljk rla a fedt - vagyis kihlt.
- Az mirint kicsit langyostsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakt keverjk el a cukorral s sval, ez lesz a sushi-zu.
- Bortsuk a rizst egy olyan lapos tlba vagy ednybe, amiben szt tud terlni, majd aprnknt rcsorgatva, vatosan, egy faspatulval forgassuk ssze a cukros keverkkel, ekzben hl is. Ha ksz, tegyk flre egy rra szradni. Ne fedjk le!
- Ha jl dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, s ha bevizezzk a keznket, akkor jl formlhat.
sszellts:
- A norilapot (18 x 21cm), a rvidebb oladala mentn ketthajtva, vgjuk flbe. Nylt lnggal kicsit megkapathatjuk, hogy mg ropogsabb legyen. vatosan...
- Tegyk sushiteker gyknytekercsre (makisu), a fnyesebbik oldalval lefel fordtva (ez lesz a klseje) s fedjk be rizzsel gy, hogy a norilap egyik hosszanti oldaln egy 1 cm-es cskot hagyjunk szabadon. Itt fog majd sszetapadni a tekercs, amikor feltekerjk. Mieltt a rizshez nylunk, mindig vizezzk be a keznket, klnben ssze-vissza ragad majd. De ezt is mdjval tegyk, mert a tlsgosan vizes kz miatt a nori elzhat s nyls, szottyos lesz.
- A rizs kzepn a hvelyujjunkkal hzzunk egy vkony csk wasabit. Vigyzat! Nagyon ers.
- Erre kzpen egy cskban fektessk a fl centi szles, kisebb cskokra vgott halat. A lazacot, ha frissen vettk s nem fagyasztva, eltte fagyasszuk le s csak miutn jra kiengedett hasznljuk fel!
- Fogjuk ssze a bambuszlapot, tekerjk fel, majd nhny ers mozdulattal hzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogst. Ezt prszor ismteljk meg, amg a tekercs jl ssze nem tapadt, s formt nem nyert.
- Tekerjk ki, a kzepnl vgjuk kett. A kt felet tegyk egyms mell, s vgjuk 3 egyenl rszre. Ez adja a hagyomnyos hatos maki csomagot.
- Tlalshoz tegynk szajszszt egy lapos tnyrkba, mellette egy csepp wasabival. Tradicionlisan ezt aztn elkeverik a szjaszszban, s ebbe mrtjk a sushit.
ajnlat
A lersban szerepl halfagyasztst mindekppen vgezzk el, klnben csnya fertzst kaphatunk be. A legnagyobb problmt ltalban a lelkes sushi kszt amatrk okozzk, akik nem tudjk, hogy a nyers halat illik eltte lefagyasztani s csak miutn kiengedett, felhasznlni s elfogyasztani. Ha a hal hsa lskdvel fertztt - ami termszetesen nem lthat -, az csak ezzel vagy fzssel pusztul el. Ne ksrletezznk. Ugyangy jrjunk el brmilyen nyers hallal, amit a sushiba szeretnnk tenni.
Rvid kitr a budapesti Sushi ttermekre:
Nehz jt tallni.
A legismertebb taln a Wasabi: elg hitvny minsg, radsul ehhez kpest drga.
Planet Sushi: olyan tteremlnc, mint a Wasabi, de a minsg taln hangynyival jobb.
Sushi Sei: J.
Tokyo Sushi: hlynek nzik az embert, nagyon sok klfldi panaszkodik, hogy tlszmlzzk ket. Szerintem minket is. Csak elvetemlteknek.
Sushi An: nem ismerem - hozzszlsokat vrok, ha valaki mr volt ott
I Love Sushi: Mintha suhshit rulnnak McDonalds-ban.
Fuji: so-so...
Takebayashi: mint minden telkiszlltsra hajland cgnl, itt is rment ez a minsg rovsra
Ès akkor jjjn az igazi:
Okuyama no sushi
Aprcska hely egy alagsorban, semmi pompa, mintha egy iskolai menza alagsorban lnl - mint amilyennek egy sushi brnak lennie kell.
risi tveds azt gondolni, hogy a nagy ttermekben kapjuk majd a legjobb sushit. Ezt a japnok is tudjk - pldul, a volt fnkm Magyarorszgon. Az igazi sushi brok kis helysgek, 3-5 asztallal s pulttal.
Fantasztikusak.
Aki elszr prblja a sushit, felttlenl oda menjen.
Mivel a honlap nem megfelelen zemel, ezrt itt az tterem elrhetsge: (remlem, nem azrt, mert esetleg bezrt? Ha valaki arra jr, szljon!)
Cm: 1036 Budapest, Kolosy tr 5-6.
Tel: +36 1 250 8256
Fax: +36 1 250 8256
Nyitva:
K-V: 13:00-22:00
|