Papriks csirke
2010.12.18. 14:50
Papriks csirke
A Wikipdibl, a szabad enciklopdibl
( Csirkepapriks szcikkbl tirnytva)
A papriks csirke vagy csirkepapriks (angolul chicken paprikash, franciul poulet au paprika à la hongroise, nmetl paprikahuhn, az osztrkoknl paprikahendl) a papriksflk kz tartoz magyar nemzeti tel. Nem keverend ssze a csirkeprklttel (angolul chicken goulash), hiszen az tejfl nlkl kszl. A legnpszerbb magyar telek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyht jellemzi: fszerpaprika, bors, vrshagyma, fokhagyma, zldpaprika, paradicsom, tejfl, hs.
A magyar konyha mintegy ktszz ves mltra visszatekint jellegzetes kpviselje.[1] A magyar nemzeti telek emltsnek gyakorisgi sorrendje: gulys, halszl, tlttt kposzta, papriks csirke, papriks krumpli, diszntoros, bableves, trs csusza… Dr. Koncz Gbor Kulturlis hozomny: mit knl Magyarorszg az Eurpai Uninak?
Trtnete
A papriks csirke eltrtnete
Konyha, Peter Wagner nrnbergi fametszete, 1485.
A 19. szzadban a prklt elterjedt tell vlt az alfldi parasztok kztt. A psztorok ltal fogyasztott marha- s birkahsbl kszlt prklt mellett kedveltt vlt a baromfihsbl ksztett prklt is, ami a hztartsi krlmnyekhez igazts jele volt. Az tel a psztorok kzti viszonyoknak megfelelen kezdetben a parasztoknl is kznapi szerep. A hatvani jobbgygazdk csaldjban az 1840-es vekben a hstel leggyakoribb formja a „prklt hs” s „papriks hs”, amely marhahs mellett juhbl s szrnyasbl is kszlt.
A paprikt sokfle nven emltik a rgi magyar forrsok, „trkbors”, „vrsbors”, „spanyol bors”, „tatrkabors”, „pogny bors”.
Pierre Guillaume Frdric le Play francia utaz s szociolgus lersban egy hatvani jobbgygazda hsteleit ismerteti:[forrs?]
„A hst fleg papriks hus nev nemzeti eledel gyannt ksztve eszik; ez klnfle hsbl vagy szrnyasbl ll, melyet fstlt vagy fstletlen szalonna zsrjval ksztenek hagymval, sval s veres borssal (paprika) fszerezve, melyrl az telt elneveztk; az egszet sok pirtjk, hogy leve megsrsdjk. A tbbi hstkek kzl emltend mg a gulyas hus (gulysok vagdalkja), melynek hg levvel a kenyeret zestik; a porkelt hus melyet sr lre ksztenek s hidegen s megsrsdve esznek.”
A reformkor megalkotja a papriks csirkt
A kivltsgait flt magyar nemessg a magyar nyelv vdelme s a magyar ruha jbli divatba hozsa mellett az egyszer alfldi psztorok ltal ksztett telekben vlte megtallni azt az telt, amely a magyar np egysgt s egyni jellegt hangslyozza.
Jzsef ndor udvari szakcsa Czifray Istvn mvben a "Magyar nemzeti szakcsknyv"-ben, amely a „magyar gazdaasszonyok szmra” 1830-ban rdott, olvashatjuk elszr a papriks csirke receptjt, amely addigra a teljesen tformld magyar konyha egyik legnpszerbb telv vlt:
„Papriks Tsirke (Tsibe, Pisellye). Vgy kt vagy tbb tsirkt, s vagdald darabokra. Izzasz rzlbasban egy darab vajat, vagy zsrt, vess bele paprikt, szegfborsot, vrshagymt, s fojtsd srgsra – osztn az sszevagdalt tsirkt vessd kzibe, s ismt addig fojtsd, mg meg nem puhul, – hintsd be egy kaln liszttel, nts re egy kevs hs-lvet, adj hozz gondolatod szerint tjfelt, hogy a' mrtsa sr legyen – paprikzd meg 's add fel.”
„A paprikafszer trsadalmi emelkedst a gulyshs nemzeti telknt kezelse segtette. A reformkorra mr a szakcsmvszet is alkotott papriks telt (tejfls papriks csirke), ugyanakkor a paprikahasznlat idehaza mg mindig a parasztokat szimbolizlta. Nyugati hatrainkon tl viszont a magyarokat, ami megmaradt mindmig. A fszerpaprika hasznlata a magyar nyelvterleten nem egysges. A 20. szzad kzepig alig hasznlatos sokfel a Szkelyfldn, ahol barna szn az a kolbsz, ami Magyarorszgon piros a papriktl. Legerteljesebb a paprika hasznlata az Alfldn. A papriks csirkhez a gulyssal s a prklttel ellenttben teht tejflt is ad, s ez a polgri konyhhoz kti ennek az telnek az talakulst. A tejfls papriks csirke innen terjedt el a szegnyebb nprtegek fel.” Magyar Nprajz
Mrkus Mihly fogads kzzel rt Tariffja 1834-bl (Nagy Vendgfogad, Nyregyhza):
- - „Papriks hs 15 krajcr”
- - „Papriks Tsirke 18 krajcr”
A papriks csirke nemzeti tell vlik
Az 1892 eltti idbl rnk maradt mindssze tz-egynhny ttermi tlapokon a marhasltek s papriks hsok mellett a papriks csirke is szerepel.[2] A 19. szzadban mr tbb klfldi utaz ajnlja a magyar konyht ismertet lersban a gulys mellett a papriks csirkt.
A papriks csirke fejldse szdt volt, hiszen sok-sok zest anyag mellett fokhagyma ugyancsak kerlhet bele, habr mdjval. A gombkkal, klnsen a vargnyval, jelents z gyarapods rhet el s klnsen a tejfllel gazdagtott papriks szsz nyert j dimenzikat vele.
A konyhamester.hu weboldal vendgei megszavaztk, hogy mely teleket tartjk a magyar nemzeti konyha legjellemzbb kpviselinek:[3]
A papriks csirke tdik helye is azt igazolja, hogy az idk folyamn a modern magyar nemzeti konyha remekv vlt.
rdekessgek
Kln rdekessge a papriks csirknek, hogy egyben a hortobgyi palacsinta alapja is, ha az nem darlt borjhsbl kszl, akkor ugyanis a palacsinta tltelke a ledarlt papriks csirkbl kszl, a szsz pedig a papriks csirke tejfllel behabart leve. A Hortobgyrl elnevezett palacsinta szintn hungarikum.
Fnyes Szabolcs szndarabot rt Papriks csirke cmmel.[4]
A vallsi elrsok betartsa s a krnyezet csbt telei szmtalan lelemnyre s gyes jtsra ksztettk a magyar zsid hziasszonyokat. A papriks csirkt tejfl nlkl, vagy az Izraelben s Amerikban az zletekben is kaphat "pros" (tejmentes) kser tejfllel fzik.
A vilghr Nobel-djas tuds, Szent-Gyrgyi Albert neve a gasztronmiba is bevonult, ugyanis 1938-ban a lillafredi Palota Szll akkori konyhafnke engedlyt krt s kapott a tudstl, hogy rla nevezze el az ltala krelt papriks csirke receptjt. rlt pirospaprika mellett parzson slt, majd hjtl megszabadtva felszeletelt vastag hsos zldpaprika kell hozz.
A "Magyar Szakcs" 1938. jlius-augusztusi szmban Orosz Jzsef, a lillafredi Palotaszll akkori konyhafnke rta a kvetkezket:
"Szent-Gyrgyi Albert professzor r Nobel-djjal val kitntetse alkalmat adott nekem arra, hogy hress vlt nevt a kulinris tren is bekapcsoljam. Klorszgban, fleg Franciaorszgban, ez nagyon szoksos s termszetes dolog. Sajnos, ma, a konyhamvszet minden erfesztse mellett nem tltheti be azt a hivatst, ami a mltban oly rtkess tette. Mgis a mai viszonyokhoz alkalmazkodva a magyar szakcsok, gy n is, a mai igny figyelembe vtelvel gy kvnok jtani, hogy az a mostani ignyeket s konyhamvszet ismerett nehezebb ne tegye a vendglkben fogyaszt kznsgnek. Azrt esett vlasztsom a papriks csirkre, mivel kizrlagosan magyar s kzkedvelt tel, teht mindenki ismeri. Azonkvl tartalmazza a C-vitamin alapanyagt, amit a Nobel-djjal jutalmaztak! Szent-Gyrgyi Albert professzor rnak n felajnlottam s rsban bemutattam a neve alatt ksztend papriks csirke vltozatt, amit szves volt elfogadni s engedlyt elnyerve (a lillafredi Palota-szllban) sok esetben szerepelt is az tlapon. gy ahhoz az rvendetes eredmnyhez jutottam, hogy nagynev hazai s klfldi vendgeink oly elismerssel nyilatkoztak a papriks csirke vltozatval kapcsolatban, hogy a birtokomban lv rsbeli elismersek utn bizalommal s nyugodtan adhatom kzre a Szent-Gyrgyi Albert mdra ksztend s itt kzlt receptet. Szent-Gyrgyi Albert professzor r ltal hozzm juttatott engedly sorait megbecslssel s szemlye irnt rzett nagy tisztelettel rzm meg birtokomban mindaddig, mg annak idejn azt a Magyar Szakcsok Egyesletnek rtkes gyjtemnyei javra fogom hagyni."
A csirkepapriks s papriks csirke kztt nyelvhelyessgi szempontbl nem lehet klnbsget tenni. A papriks sz elszr nem fnvknt, hanem mellknvi jelentsben fordult el a magyar nyelvben, s jelzknt termszetes mdon kapcsoldott a papriks zsrban pirtott telfajtk nevhez: papriks csirke, papriks hal, papriks gomba stb. Ksbb a papriks sz fnvknt, a papriks zsrban pirtott telek sszefoglal nevv vlt. A fnvknt ltrejtt papriks sz nmagban mr nem utalt arra, hogy az tel mibl kszlt s ezrt j, jelzs szsszettelek keletkeztek, csirkepapriks, halpapriks, krumplipapriks, gombapapriks, melyek utaltak a papriks telfajta alapanyagra.
Elksztse
Joachim Beuckelaer: Szakcsn szrnyasokkal (16. szzad)
A papriks csirke is a prkltalapra pl telek (prklt- s papriksflk) sajtos konyha technolgija szerint kszl. A rvid ln trtn prols, a tbbszri zsrjra pirts adja az telnek a sajtos zt, a magas lvezeti rtket. A prkltalap a szoksos: a sertszsrra vagy tkezsi olajra felaprtott hagymt vegesre proljuk (dinszteljk), belekeverjk a fokhagymt, erre pirospaprikt szrunk s rgtn megfuttatjuk (lvel felntjk). A vz elprolgsa utn a zsrjra pirtott prkltalapra tesszk a feldarabolt csirkehst. Prols eltt a hsdarabokat kicsit meg kell prklni, gy a hsnedvek nem fnek ki belle s zesebb marad. A hsra egszen kevs vizet kell nteni, mert a friss csirkehs sok vizet ereszt. Nem szabad sokig fzni s nem szabad fakanllal kavargatni, hanem a fzednyt kell rzogatni, nehogy sztessen a hs. A tejfl csak a legvgn kerl a papriks csirkbe, nehogy sszemenjen. Egy pohr tejflhz egy kvskanl lisztet szmtva, el kell habarni a prkltalappal, s mg egyszer felforralni, hogy a liszt megduzzadjon, mert ez vja a tejflt az sszefutstl. A tejfl – amelybl a magyaros konyha az tlagosnl nagyobb mennyisget hasznl – jl harmonizl a papriks csirke zanyagaival.
Ha tbb id ll az tel elksztsre, akkor mg elegnsabb telkltemny szlethet. A megpuhult hsdarabokat kivesszk a papriks szaftbl. A szaftot tpasszrozzuk. A tejflt elkeverjk a liszttel, kevs vzzel hgtjuk, s habvervel folyamatosan kevergetve besrtjk vele a papriks mrtst, sszemelegtjk, de nem forraljuk. Szksg szerint szzuk. A csirkehs darabok brt s a csontokat eltvoltjuk, s a meleg papriks szaftba visszatesszk. Ekkor feljn a zsiradktartalom, ebbe beoldhatunk finoman szrva egy kevs j minsg pirospaprikt, megvrjuk a teljes felolddst (1-2 perc), ettl az tel szne sokkal szebb lesz! Rvid ideig kis lngon mg fzni kell az telt, hogy a hst tjrhassa a tejfls mrts
A papriks csirkt egybknt az klnbzteti meg a csirkeprklttl, hogy a paprikval fszerezett ksz prkltalapra a vz elprolgsa utn tesszk a hst, a vgn pedig tejflt adunk hozz. gy a hs zanyagai kifnek s a szaftjban rvnyesl. Ezzel szemben a csirkeprklt gy kszl, hogy a prkltalapot a hssal egytt ksztjk el: a zsiradkra felaprtott hagymt, erre a felkockzott hst tesszk s lepirtjuk („prkljk”), ezutn tesszk hozz a paprikt (megfuttatjuk rajta), majd felntjk lvel (vzzel, hslevessel stb). A hs zanyagait a prklssel bezrjuk, a szaftjt, a vele harmonizl fszerekkel (szerecsendi, kmnymag, rozmaring stb.) tehetjk zletesebb.
Varicik
Receptek
A tovbbi recepteket lsd a : Wikiknyvekben
A kultrban
A csirkepapriks tbbszr is visszatr motvum a Star Trek sci-fi sorozatban.[5]
Jegyzetek
|